Editura C. H. Beck: “Lucrarea urmărește o abordare simplă, simplificată și sistematizată a instituțiilor fundamentale care se studiază, de regulă, la disciplina Drept administrativ. Într-un anumit sens, propunem studenților, tuturor celor interesați de lămurirea unor probleme legate de sfera dreptului administrativ și științei administrației o „prezentare atipică” a unor simple note de curs. Față de metoda tradițională de redactare a manualelor, concepute de regulă sub forma unor lucrări structurate în părți sau titluri, capitole, paragrafe, secțiuni etc., această lucrare are în vedere o modalitate diferită de abordare a acestei discipline, din dorința de a facilita accesul la informație, printr-o prezentare cât mai sintetică și la obiect a instituției analizate..
Structura lucrării
Există nu puține lucrări similare pe piață, dar unicitatea acestui manual consacrat Dreptului administrativ constă în faptul că la sfârșitul fiecărei prelegeri (câte una pentru care fiecare săptămână de curs pe parcursul unui an universitar), sub titlul Repere bibliografice se află o listă consistentă, la zi, cu tratate, monografii, lucrări, studii, articole în care sunt analizate, dezvoltate, problemele dezbătute în cadrul prelegerii respective. Citările în conținutul acestora sunt menționate la sfârșitul fiecărei idei preluate, astfel că nu apar note de subsol. Toate reperele bibliografice pot fi utilizate în vederea documentării pentru elaborarea unor lucrări de licență, lucrări de disertație, dar și a unor teze de doctorat.
Despre ediția a 4-a
Ediția a patra a cursului de Drept administrativ. Volumul II menține cum era și firesc structura anterioară a celei de-a treia ediții, adăugând elemente de noutate cu privire la aspectele doctrinare și trimiterile jurisprudențiale. Și legislația la care ne referim în lucrare este adusă la zi, fiind cunoscută dinamica ce caracterizează sistemul de drept românesc, în ansamblul său. Reperele bibliografice sunt la rândul lor îmbogățite cu cele mai recente studii și articole în materia analizată din periodicele Dreptul, Curierul Judiciar sau Revista de drept public, precum și cu cele mai recente ediții ale unor manuale sau monografii consacrate Dreptului administrativ sau unor instituții fundamentale ale acestuia.
Din cuprins
- teoria generală a actului administrativ: definiție, trăsături, clasificare, condiții de valabilitate, efecte juridice, suspendarea și revocarea, anularea și inexistența
- contractele administrative
- noțiuni fundamentale privind contenciosul administrativ
- condițiile acțiunii directe în contencios administrativ
- teoria domeniului public și delimitarea acestuia de domeniul privat
- corelația proprietate publică – domeniu public
- răspunderea administrativă: administrativ-disciplinară, administrativ-contravențională și administrativ-patrimonială
Puncte forte
- abordare simplă, simplificată și sistematizată a instituțiilor fundamentale
- actualizarea legislației pe care se fundamentează doctrina
- raportarea analizei la elemente din practica statală a ultimilor ani
- 28 de prelegeri structurate pe subtitluri ce permit identificarea tematicii puse în discuție
- referințe bibliografice specifice fiecărei prelegeri.”
Pentru a cumpăra această carte, click aici.