Hotărâri importante din Jurisprudența Curții Internaționale de Justiție | Gyula Fábián, Gabriela Dănilă, Réka Kis, Orsolya Lészai, Cantemir Păcuraru

Editorul: ”Lucrarea Hotarari importante din Jurisprudenta Curtii Internationale de Justitie reprezinta un concept fara precedent in literatura de specialitate romaneasca. Spre deosebire de alte opere asemanatoare, care au furnizat extrase si scurte comentarii ale jurisprudentei CIJ, culegerea noastra are ca scop primordial punerea la dispozitia studentilor, in special, si a celor interesati de materia dreptului international public, in general, 16 hotarari ale acestei instante internationale din perioada 1949-2018, traduse in intregime in limba romana.

Considerentele pentru care am optat sa traducem si sa redam in intregime unele hotarari ale CIJ au fost multiple, de natura lingvistica, terminologica, didactica. Am vrut sa punem, pe de o parte, la dispozitia cititorului textul integral al hotararilor pentru a-i da posibilitatea sa examineze in mod direct argumentarea si trimiterile la jurisprudenta istorica a CIJ, sa vada necenzurat cine au fost partile, reprezentantii lor oficiali si aparatorii lor ilustri si sa simta inversunarea exceptiilor de necompetenta invocate. Pe de alta parte, am vrut sa ajutam cititorul mai putin experimentat prin completarea traducerii brute cu prezentarea unei scurte stari de fapt care plaseaza speta intr-un context istoric si juridic clar, si, respectiv, prin elaborarea unui scurt comentariu, care pentru unii cititori poate fi un verdict, iar pentru altii doar un punct de plecare in cercetarea hotararii date in vederea formarii opiniei proprii.

Tematica atinsa variaza, urmarind trecerea in revista a celor mai importante principii si institutii ale dreptului international, cum ar fi: dreptul tratatelor, delimitarea si demarcarea frontierelor, principiul integritatii teritoriale, principiul autodeterminarii, principiul neamestecului in treburile interne, cetatenia, raspunderea statelor. Totodata, am avut grija ca aceasta culegere sa contina mostre din ambele opere jurisdictionale ale CIJ, hotarari propriu-zise si avize consultative, dar am gasit loc si pentru o hotarare de interpretare a unei hotarari precedente, pentru a furniza o paleta completa.

Nu in ultimul rand, lucrarea Hotarari importante din Jurisprudenta Curtii Internationale de Justitie vine in sprijinul studentilor in drept din Romania, care o vor putea folosi nu numai ca pe o lectura pentru seminarii, dar cu ajutorul careia se vor putea familiariza cu structura si tehnica elaborarii hotararilor judecatoresti, cu modul de prezentare a cererilor si a obiectiilor, a interventiilor, precum si cu elaborarea motivarii si a concluziilor.

Dezvoltarea societatii mondiale in epoca globalizarii are ca efect multiplicarea si diversificarea relatiilor dintre actorii internationali. In consecinta, si sistemul de drept international se diversifica si se mareste, pentru a putea tine pasul. Prin urmare, fiecare stat are nevoie de persoane pregatite in acest domeniu, iar o trecere in revista a celor mai importante hotarari ale Curtii Internationale de Justitie reprezinta un efort in aceasta directie, din partea unor autori care predau, cerceteaza, seminarizeaza si folosesc in practica dreptul international public.”