Drept instituțional al Uniunii Europene. Ed. 2 | Gyula Fábián

Editorul: “De la publicarea in anul 2012 a primei editii a cursului „Drept institutional al Uniunii Europene” au trecut sase ani in care dreptul Uniunii Europene s-a dezvoltat in mod dinamic, mai ales in partea sa de drept derivat sau secundar.

Tratatele Uniunii Europene nu au cunoscut modificari dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona la 1 decembrie 2009, in schimb, normele juridice referitoare la functionarea sistemului judiciar unional au suferit o reforma substantiala, care s-a soldat inclusiv cu desfiintarea Tribunalului Functiei Publice. Totodata, in 2017 a fost adoptat regulamentul care, in virtutea unei cooperari intensificate, preconizeaza infiintarea intr-un termen de trei ani a Procuraturii Europene.

In ultimii sase ani, instantele de judecata din Romania au inaintat la Curtea de Justitie a Uniunii Europene zeci de cereri preliminare, in urma carora au fost pronuntate hotarari preliminare care au influentat procesul legislativ si jurisdictional national.

Drept institutional al Uniunii Europene”, editia a 2-a, a fost completat si revizuit tinand cont de aceste noutati, cu scopul de a oferi celor interesati un manual actualizat, scris din perspectiva doctrinarului si a practicianului din Romania, in ajunul preluarii presedintiei Consiliului Uniunii Europene de catre tara noastra in primul semestru al anului 2019 si in preajma alegerilor europarlamentare din acelasi an, intr-o perioada marcata de premiera parasirii procesului de integrare europeana de catre un stat membru.”