Drept internațional public. Principii și instituții fundamentale | Carmen Moldovan

Editorul: “Lucrarea Drept international public. Principii si institutii fundamentale isi propune sa realizeze o incursiune teoretica si practica in vastul domeniu al dreptului international public. Complexitatea materiei a impus realizarea unei prezentari de sinteza a elementelor esentiale pentru initierea in studiul dreptului international public. In acelasi timp, aparatul critic folosit cuprinde lucrari ale unor autori consacrati, straini si romani, si poate fi util pentru aprofundarea studiului notiunilor si institutiilor ce formeaza sistemul dreptului international.

Includerea si alaturarea in denumirea cartii a termenilor „principii” si „institutii fundamentale” este justificata de obiectivul principal urmarit – cel de a sistematiza notiunile esentiale de drept international public – si prefigureaza abordarea extensiva a principiilor fundamentale a dreptului international public, care constituie nucleul dur al acestei discipline si prin prisma carora sunt analizate mai multe dintre conceptele juridice, cu care interfereaza sau pe care le interconditioneaza.

Pentru a sublinia dinamismul dreptului international public si evolutia interpretarii anumitor institutii juridice, au fost incluse in continutul lucrarii atat notiuni care se circumscriu dreptului international clasic (cum sunt dreptul international al tratatelor, cutuma internationala, elementele statului ca subiect principal al dreptului international), cat si notiuni care privesc probleme de actualitate ori situatii recente care pun in discutie obligatiile internationale ce revin statelor in temeiul dreptului international si analiza efectivitatii punerii lor in aplicare. In acest sens, au fost tratate mai amplu, spre exemplu, principiul interzicerii folosirii fortei si conditiile legitimei aparari, relevanta dreptului international umanitar, precum si protectia internationala a refugiatilor.

In scopul clarificarii continutului notiunilor tratate si a controverselor existente in privinta unora dintre ele, abordarea teoretica a fost insotita de trimiteri la jurisprudenta relevanta a Curtii Internationale de Justitie, principalul organism jurisdictional al Organizatiei Natiunilor Unite si de prezentarea  unor extrase a celor mai importante dintre hotararile pronuntate de aceasta.

Lucrarea Drept international public. Principii si institutii fundamentale a fost adaptata cerintelor academice si didactice specifice cursurilor adresate studentilor in drept, insa, poate constitui, in egala masura, suport pentru persoanele interesate de studiul dreptului international public.”