In Honorem Ioan Vida. Reforma statului în cadrul democrației constituționale | colectiv de autori

Ionita Cochintu, Marian Enache: ”In Honorem Ioan Vida. Reforma statului in cadrul democratiei constitutionale este o lectie de constitutionalitate si, totodata, o lectie de prietenie oferita la ceas aniversar de cei care, undeva, pe drumul vietii au fost aproape de Omul, de Profesorul sau de Colegul Ioan Vida.

Spune bine Legea fundamentala ca cetatenii sunt egali numai in fata legii si a autoritatilor publice si nu statueaza cu privire la o egalitate generala, circumstantiind cu privire la anumite criterii de discriminare, deoarece noi, oamenii, nu suntem egali prin firea lucrurilor, prin vointa naturii. Cati nu ne-am dori sa il egalam, sa fim egali sau chiar sa-l depasim pe distinsul profesor Ioan Vida?
De ce consideram ca este diferit?
Iata ca, din alaturarea tuturor cuvintelor adresate de catre „actorii” acestui volum, dedicat activitatii si implinirii unei venerabile varste de catre distinsul profesor, putem sa impletim o imensa cununa, in care sa prindem nenumarate si cele mai reprezentative adevaruri despre un om al dreptului, care a imbinat teoria cu practica.
Desigur, cuvintele nu pot exprima intotdeauna ceea ce vrem sa transmitem, dar, credem noi, ca prin multitudinea gandurilor impartasite prin laudatio sau prin cuvintele asternute minutios in cadrul articolelor de drept scrise de distinsii profesionisti ai dreptului, si nu numai, colegi, prieteni, actuali si fosti doctoranzi ai domnului profesor Ioan Vida, constientizam faptul ca cel caruia ii dedicam acest volum aniversar s-a bucurat si se bucura de o larga recunoaste profesionala, fiindu-i apreciata in mod special si calitatea umana, caldura vorbelor si a expresiei sale”.”