Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Comentarii și jurisprudență pe articole | Sebastian Boțic (coord.), Dragoș-Cătălin Borcea, Marta Claudia Cliza, Vlad Cocheci, Adrian-Gabriel Dinescu, Mirela Gorunescu, Andrei Mitrea, Adrian Cătălin Oancea, Dragoș-Nicușor Petrescu, Bogdan Radu, Constantin Claudiu Ulariu

Editorul: ”In anul 2021 se implinesc 30 de ani de la adoptarea si intrarea in vigoare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

Cu toate ca trateaza un domeniu de maxima importanta pentru orice societate civilizata – mediul construit – si genereaza un contencios tot mai divers si mai abundent (in ultimii ani, mai ales), „Legea constructiilor” (cum i se spune in limbaj uzual) nu s-a bucurat pana in prezent de nicio analiza detaliata, de nicio interpretare sistematica si exhaustiva, care sa trateze in amanunt fiecare pasaj legal, fiecare alineat si fiecare litera, pentru a permite apoi detenta catre intreg.

Acest neajuns s-a datorat, cel mai probabil, caracterului deosebit de tehnic si interdisciplinar al Legii, a carui descifrare si intelegere solicita, in egala masura, un nivel aprofundat de cunostinte teoretice si o expertiza solida din mai multe domenii: juridic, ingineresc, arhitectural si urbanistic. Pentru un atare demers era nevoie de «ECHIPA», o echipa a carei alcatuire ar reprezenta o provocare reala pentru oricine, la fel cum s-a dovedit a fi si pentru coordonatorul proiectului de fata.

De la profesori universitari la elaboratori ai documentatiilor pentru autorizarea lucrarilor de constructii, colectivul nostru de autori cuprinde urbanisti, arhitecti, ingineri, avocati si judecatori. Pe palierul specializarii lor, toti s-au confruntat in timp cu probleme inedite, incongruente legislative, impedimente aparent insurmontabile. Unele din crochiurile lor de solutionare se vor revela in lucrare, iar hotararile jurisprudentiale, ce inchid fiecare comentariu, vin intr-o fertila completare. Pe langa contributia fiecaruia, individualizata prin comentariul articolelor, numeroase aspecte sensibile tratate in lucrare sunt rezultatul reflectiei si al dezbaterilor purtate impreuna.

Abordarea noastra a avut in vedere, de la bun inceput, un obiectiv simplu: ne-am dorit ca cititorul, oricine ar fie el, proprietar, dezvoltator, proiectant, constructor, referent, inspector, avocat, notar sau judecator chemat sa dezlege o chestiune spinoasa de drept, sa poata consulta direct si imediat articolul de lege incident, impreuna cu intregul sau bagaj aferent – toate explicatiile tehnice, toate dezbaterile teoretice si toate problemele si solutiile identificate in practica.

In final, punem aceasta carte la dispozitia cititorului cu speranta ca va gasi in ea, daca nu intotdeauna un raspuns la intrebarile sale, mereu o asigurare ca nu este singur pe frumosul sau drum de intelegere a universului constructiilor.”