Instituții de drept civil. Curs selectiv pentru licență. Ed. 2 | Sache Neculaescu, Livia Mocanu, Gheorghe Gheorghiu, Ilioara Genoiu, Adrian Tutuianu

Editorul: “Recodificarea dreptului privat, dupa o conceptie monista de reglementare a tuturor raporturilor juridice ce se stabilesc intre persoanele fizice si juridice, incluzand raporturile de familie si cele dintre profesionisti, la care se adauga noile dispozitii de drept international privat, mareste exponential importanta actualului Cod civil pentru ordinea de drept din Romania, conferindu-i acestuia valoarea de „constitutie civila a romanilor”, dupa metafora marelui jurist francez Jean Carbonnier privitoare la Codul civil Napoleon. Aceasta vocatie este asumata prin avansarea unor prevederi cu valoare de principiu menite a impune respectul pentru viata privata si demnitatea persoanei umane, precum si prin definirea unor concepte de larga respiratie, precum buna-credinta si abuzul de drept. 

Cum domeniul de reglementare a fost mult largit, a fost nevoie de o selectie mai severa a principalelor institutii civile, considerate de autori a fi esentiale pentru examenul de licenta pe care studentii Facultatii de Drept si Stiinte Administrative a Universitatii Valahia din Targoviste trebuie sa-l promoveze. In analizele facute noilor institutii juridice, au fost evidentiate si neimplinirile acestora: paralelismul unora dintre reglementari, insuficienta elaborare, armonizare si sistematizare a acestora, importul de termeni juridici si de solutii normative din alte modele de reglementare, fara a se evalua impactul lor cu propriile noastre traditii. Asemenea critici se bazeaza pe o analiza comparativa a textelor normative, cu observatii si trimiteri la principalele surse de inspiratie, in preocuparea de a stimula creativitatea studentilor si de a le trezi interesul pentru studiul aprofundat al dreptului.”