Editorul: “Evolutia tehnologiei informatiilor si comunicatiilor, precum si impactul dezvoltarii retelelor informatice la nivel social, economic, politic si cultural, impun in noul context creat necesitatea protectiei juridice a valorilor si intereselor actualei societati tehnologizate.
Lucrarea Securitatea cibernetica la nivel national si international. Instrumente normative si institutionale urmareste evidentierea corelatiei dintre dimensiunea nationala a securitatii cibernetice, pe de o parte, si dimensiunea internationala, respectiv a Uniunii Europene, ca ordine juridica derivata din dreptul international, pe de alta parte. Monografia este structurata in patru parti (dimensiunea cibernetica a securitatii nationale, dreptul Uniunii Europene privind securitatea cibernetica, dreptul international public privind securitatea cibernetica, dreptul national privind securitatea cibernetica), reflectand astfel, intr-o maniera sistematica, evolutia instrumentelor normative si institutionale relevante, adoptate la nivel national, international si al Uniunii Europene.
Securitatea cibernetica la nivel national si international reprezinta o preocupare de permanenta actualitate, iar schimbarile legislative in domeniul cibernetic sunt inerente, de unde rezulta si multitudinea reglementarilor aferente mai multor ramuri de drept. Prezenta monografie analizeaza legislatia specifica, documentele cu caracter strategic, precum si jurisprudenta relevanta din domeniul securitatii cibernetice, argumentand necesitatea stabilirii unui echilibru intre securitatea nationala si drepturile si libertatile cetatenilor, cu precadere in privinta dreptului la viata privata, avand in vedere si inconsecventele normative identificate in cuprinsul lucrarii, in prezent neexistand o viziune suficient de clara in acest domeniu.”