Editorul: ”Intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură penală (NCPP) a atras după sine restructurarea logicii procesuale în cadrul noului model de proces penal. Această carte, elaborată de unul dintre membrii comisiei de elaborare a proiectului NCPP, conține o prezentare suplă și accesibilă a noilor instituții procedurale din Partea specială a NCPP în scopul înțelegerii intenției legiuitorului, dar și a modului în care se vor aplica în practică noile dispoziții procedurale.
Despre Ediția 4
Această ediție aduce o nouă structurare și prezentare a informațiilor, aptă de a face lucrarea mult mai facil de parcurs. Fiecare capitol este însoțit de un sumar în care sunt evidențiate elementele ce urmează a fi analizate. Totodată, regăsim o restructurare a comentariilor, precum și noi explicații asupra instituțiilor de Procedură penală, Partea specială. Deopotrivă, sunt prezentate și analizate toate soluţiile jurisprudenţiale pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (hotărâri preliminare pentru dezlegarea unor probleme de drept sau recurs în interesul legii) sau de Curtea Constituţională, precum şi jurisprudenţa recentă a instanţelor naţionale (în mare parte nepublicată) în interpretarea şi aplicarea Codului de procedură penală până în mai 2017. Lucrarea conține trimiteri la proiectul de lege de modificare a Codului de procedură penală pus în dezbatere de Ministerul Justiției care urmărește adaptarea legislației procesual penale la soluțiile jurisprudențiale ale Curții Constituționale.
Din cuprins
- rescrierea capitolului referitor la camera preliminară
- rescrierea comentariilor în materia recursului în casație
- prezentare detaliată a modului în care vor fi aplicate în practică instituții precum: continuarea efectuării urmăririi penale față de suspect, audierea anticipată, camera preliminară, recursul în casație etc.
- soluții jurisprudențiale ale instanței supreme și ale altor instanțe naționale
- jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului în cauzele contra României, în scopul relevării modului în care normele NCPP trebuie interpretate din perspectiva instanței de la Strasbourg
- conține trimiteri la proiectul de lege de modificare a Codului de procedură penală pus în dezbatere de Ministerul Justiției care urmărește adaptarea legislației procesual penale la soluțiile jurisprudențiale ale Curții Constituționale
- peste 50 de grile și răspunsuri
Puncte forte
- una dintre cele mai performante cărți de Procedură penală, Partea specială în înțelegerea și aplicarea NCPP
- informații complete pe fiecare temă de Procedură penală, Partea specială
- o nouă structurare și prezentare a informațiilor apte de a face lucrarea mult mai facil de parcurs
- sumar pentru fiecare capitol în care sunt evidențiate în esență elemente ce urmează a fi analizate
- peste 350 de noi comentarii ale instituțiilor de Procedură penală, Partea specială
- analiza tuturor soluțiilor pronunțate în recurs în interesul legii și hotărâri preliminare până în mai 2017
- analiza deciziilor Curții Constituționale.”