Editorul: ”In anul 2006, aparea la Editura Hamangiu prima editie a Codului de procedura penala – texte, jurisprudenta, hotarari CEDO, volum realizat sub coordonarea regretatului Profesor George Antoniu. Cu acea carte se deschidea atunci o colectie noua, intitulata Codurile Hamangiu, fiind o serie conceputa in stilul codurilor adnotate ale lui Constantin Hamangiu, foarte cunoscute si apreciate printre juristii de toate varstele si care erau inspirate, la randul lor, din conceptul si mai celebrelor „codes rouges” – Les Codes Dalloz.
La 10 ani dupa prima publicare si la 2 ani dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura penala, am considerat necesara reluarea acestui demers, cu scopul de a pune la indemana cititorilor un instrument de natura sa asigure accesul rapid si eficient la o informatie utila privind problemele de drept in materia interpretarii si aplicarii noilor dispozitii procesual penale.
Lucrarea cuprinde intr-un format concis aspecte din jurisprudenta nationala relevanta – hotarari ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ale curtilor de apel si tribunalelor si ale Curtii Constitutionale (peste 600 de spete) –, facand trimitere, acolo unde este cazul, si la cele anterioare intrarii in vigoare a noului cod, in masura in care acestea isi pastreaza valabilitatea. A fost selectata, de asemenea, jurisprudenta europeana – hotarari pronuntate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, dar si din recent conturata jurisprudenta in materie procesual penala a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Astfel, sunt prezentate in maniera obiectiva in jur de 300 de solutii din jurisprudenta C.E.D.O., dintre care 100 de cauze impotriva Romaniei, mai putin de jumatate fiind disponibile in integralitate in limba romana. Sunt cuprinse, sub forma de adnotare, atat exemple ale modalitatii in care instanta europeana abordeaza un anumit subiect (cum ar fi conceptul de proces echitabil sau cel privind durata rezonabila a unei proceduri), cat si spete relevante in materie pronuntate in cauze pilot, cauze semi-pilot, respectiv cauze etalon in domenii de maxim interes pentru practica, precum cele privind dreptul la aparare, interceptarea comunicatiilor, utilizarea investigatorilor sub acoperire, masurile privative de libertate, masurile asiguratorii.
Autorii au incercat, in acest mod, sa aduca in atentia celor interesati referintele relevante, solutiile cu valoare de principiu conturate de instantele europene sau cu rol in unificarea practicii nationale, precum si de Curtea Constitutionala a Romaniei, pentru multe dintre problemele de drept generate de noul Cod de procedura penala, aflat inca in proces de asimilare practica si consolidare legislativa.
Conceptul acestei lucrari merge insa dincolo de simpla adnotare a codului si prezinta, acolo unde s-a considerat necesar, o explicatie a evolutiei jurisprudentiale europene sau o analiza a practicii C.E.D.O. si C.J.U.E. pe domeniile comune de competenta, inclusiv a raporturilor existente intre cele doua, astfel incat practicienii romani, tinuti de ambele, sa gaseasca reperele necesare in activitatea lor. De asemenea, au fost incluse scurte explicatii ale modificarilor aduse Codului de procedura penala prin O.U.G. nr. 18/2016 si ale consecintelor acestora (de exemplu, institutia privind renuntarea la urmarirea penala sau masurile speciale dispuse cu ocazia audierii persoanelor vatamate).”
Pentru a cumpara aceasta carte, click aici.