Editorul: ”In lucrarea, Cauzele justificative autorii isi incep studiul cu analiza caracterului penal al faptei savarsite, prin acesta intelegand insusirea acesteia de a prezenta niste trasaturi esentiale, adica chintesenta ei de a se regasi in toate situatiile intr-o triada de realitati bine determinate si legate intre ele: tipicitate, antijuridicitate si vinovatie.
In continuare, autorii analizeaza cauzele care inlatura caracterul penal al faptei savarsite, acestea fiind acele stari, situatii, cazuri, conditii sau alte imprejurari a caror existenta in timpul savarsirii faptei face ca vreuna dintre trasaturile esentiale ale infractiunii sa nu se realizeze. Prin urmare, acestea pot fi cauze care inlatura tipicitatea faptei, cauze care inlatura antijuridicitatea faptei si cauze care inlatura vinovatia. Dintre acestea, le retin atentia cu preponderenta cauzele din cea de-a doua categorie, si anume cauzele justificative, carora in studiu le dedica, cum este si firesc, un amplu capitol; autorii au in vedere atat cauzele justificative generale, cat si pe cele speciale. Pentru prima data in literatura noastra de specialitate, autorii identifica si analizeaza cauzele justificative speciale. Dupa punerea in evidenta a aspectelor teoretice, autorii abordeaza si latura practica a problematicii, cu aspecte de practica judiciara, atat din sfera nationala, interna, cat si din perspectiva CEDO, precum si cu unele studii de caz interesante.
Autorii finalizeaza cercetarea stiintifica prin prezentarea concluziilor, cu unele opinii aprobative sau critice si propuneri de lege ferenda.”