Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan. Titlul I. Comentariu pe articole | Gabriela Cristina Frențiu

legeaNR17-e1412855311193Editorul: ”Legea nr. 17/2014 a intrat în vigoare la data de 11 aprilie, reprezentând legea specială în materia vânzării terenurilor agricole situate în extravilan. Înstrăinarea acestora din urmă fiind condiţionată de respectarea dreptului de preempţiune, prin aceasta se consacră, aşadar, un drept legal de preempţiune.

Fiind o lege nouă, care nu a generat încă litigii, lucrarea cuprinde un comentariu al fiecărui articol al Titlului I al Legii, corelat cu reglementările Normelor metodologice adoptate în aplicarea legii speciale. Actul normativ analizat prezintă interes nu numai pentru proprietarii de terenuri extravilane, ci şi pentru practicienii dreptului, fie ei avocaţi, notari sau judecători. De aceea, în comentariu sunt surprinse şi analizate diverse probleme practice care ar putea apărea în procesul aplicării legii, fie în procedura notarială, fie în cea judiciară, fie în procedura înscrierilor de carte funciară.

Chiar dacă este posibil ca nu toate aprecierile și observaţiile din cuprinsul acestei lucrări să fie acceptate, cel puţin acestea vor da naștere unor dezbateri interesante, utile, într-un domeniu aflat într-o continuă adaptare la realităţile vieţii sociale.”