Mihai Dunea: „<<Sabia fara balanta este pura violenta, balanta fara sabie este neputinta dreptului>> (Rudolf von Jhering, Lupta pentru drept, 1872). Dreptul executional penal poate fi asociat cu taisul sabiei, iar manuirea sa reprezinta una dintre cele mai nuantate si importante activitati sociale care pot fi realizate in interesul general al comunitatii umane social organizate.
Intregul sistem al dreptului penal si dreptului procesual penal, cu toate interdependentele logice si relationarile institutionale coerente pe care le presupune si le implica, ar ramane fara substanta efectiva in absenta reglementarii care sa asigure finalitatea esentiala a procesului si efortului de identificare a persoanelor care au savarsit infractiuni, in vederea dovedirii comiterii lor de catre respectivele persoane, a angajarii raspunderii lor penale pentru acele infractiuni si a concretizarii acestei raspunderi juridice intr-o sanctiune care sa se execute (efectiv sau prin echivalent juridic). Importanta fireasca acordata dreptului penal si dreptului procesual penal – din perspectiva legislativa, jurisprudentiala si de analiza/studiu/cercetare – nu poate infirma realitatea potrivit careia demersul de reglementare si de cercetare a respectivelor domenii ar fi steril in absenta dreptului executional penal. Fara finalitatea normelor care stabilesc regulile si conditiile de executare a sanctiunilor de drept penal, intreaga constructie (logica, migaloasa si impresionanta) a normelor penale substantiale si a celor procesual-penale ar constitui doar un remarcabil demers inutil, fara reale consecinte concrete in impactul produs asupra vietii de relatie.
Importanta domeniului reiesind din cele astfel evidentiate, se impune cu maxima claritate si importanta demersului de prezentare si de analiza a reglementarilor care dau continut dreptului executional penal, prin lucrari teoretice aferente. In prima linie a acestora se afla, desigur, cursurile universitare (in randul carora se integreaza si volumul Drept executional penal. Curs universitar), prin care se realizeaza o introducere/o expunere generala care sa asigure un prim contact al materiei fata de studenti (in primul rand) si (in secundar) fata de orice alte persoane care urmaresc o familiarizare cu domeniul legislativ in cauza ori care doresc o schita rapida de <<navigare>> printre principalele repere ale reglementarii in materie de executare a sanctiunilor penale.”