Răspunderea penală a persoanei juridice | Andra-Roxana Trandafir, George-Alexandru Lazăr (coord.)

Editura: „În paginile acestui volum se regăsesc, pe de o parte, reflecțiile valoroase ale profesorilor și practicienilor care au modelat înfățișarea răspunderii penale a persoanei juridice în România de la momentul la care această instituție a fost introdusă în legislația noastră. Lucrarea reunește astfel experiența academică și practică a autorilor care s-au remarcat în cercetarea răspunderii penale a persoanei juridice sau care au instrumentat dosare importante în care persoanele juridice au fost cercetate penal și trimise în judecată. Pe de altă parte, sunt prezentate perspectivele deosebit de interesante privind dreptul francez și american, care reprezintă în continuare surse importante de inspirație pentru legiuitorul și organele judiciare din țara noastră.

La aproximativ 12 ani de la apariția primelor condamnări ale persoanelor juridice în România, vă oferim, așadar, o radiografie completă și aprofundată a unei instituții cu care a evaluat spectaculos în România și în dreptul comparat. De la vinovăție la pedepse, de la individualizarea pedepselor la transferul răspunderii și măsurile preventive. De la drept național, la cel francez, european sau american. De la malpraxis și răspunderea spitalelor la infracțiunile de corupție.

Diversitatea perspectivelor și a subiectelor tratate fac din această lucrare o lectură necesară pentru orice practician sau student la drept și reprezintă punctul de plecare pentru dezbaterea unor teme noi în legătură cu răspunderea penală a persoanei juridice.”