Drept civil. Familia | Marieta Avram

Editorul: “Cartea de fata prezinta in detaliu dispozitiile din noul Cod civil cuprinse in Cartea a II-a „Despre familie”, organizand informatia oferita dupa structura reglementarii intrate in vigoare la 1 octombrie 2011. De asemenea, ținand cont de intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, sunt relevate judicios și normele de procedura pertinente domeniului familiei.

Sunt analizate institutiile clasice ale dreptului familiei – casatoria, rudenia, filiatia, adoptia, obligatia de intretinere –, dar si institutii noi, precum logodna si autoritatea parinteasca. Este de subliniat analiza extensiva a regimurilor matrimoniale, element de noutate pe planul raporturilor patrimoniale dintre soti si de o importanta practica deosebita. Reglementarea actuala este explicata si analizata prin comparatie cu cea anterioara, evidentiindu-se atat avantajele, cat si posibilele probleme care pot aparea sau au aparut deja in practica prin aplicarea acestora. Totodata, se fac conexiuni cu alte institutii de drept civil care au legatura cu materia analizata, precum bunurile, obligatiile sau succesiunile.

Autoarea este titularul cursurilor de Dreptul familiei, Regimuri matrimoniale la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si a facut parte din Comisia de redactare a Proiectului noului Cod civil.