1. Testamentul in noul Cod civil
Volumul de fata reprezinta o analiza teoretica a materiei testamentului astfel cum este ea reglementata in noul Cod civil. Fiind realizata de un notar public, cartea cuprinde importante aspecte practice deosebit de utile celor care trebuie sa solutioneze cereri in domeniu.
Aparent, ea se adreseaza in special notarilor publici, insa, datorita formei in care este organizata materia, se dovedeste utila si celorlalte profesii din lumea juridica precum si studentilor. Ea va putea fi folosita la fel de bine de catre notari – pentru care succesiunile reprezinta un domeniu principal de activitate – cat si de judecatori, avocati, mediatori – care au posibilitatea sa cunoasca in acest fel practica si uzantele notariale.
Avantajul volumului sta in principal in aceea ca el reprezinta o analiza teoretica, dublata permanent de aspectele practice aferente fiecarui domeniu discutat. Este o imbinare a teoriei cu practica, realizata de o asemenea maniera, incat discutia despre lege nu mai ramane intr-un mediu abstract, ci se transfera in mediul palpabil al situatiilor practice. Pentru autoare, legea nu este doar un simplu material de analiza ci un instrument pus in slujba oamenilor.
2. Mostenirea in noul Cod civil
Volumul de fata este primul dintr-o serie de lucrari care-si propun sa analizeze materia mostenirii in noul Cod civil dintr-o dubla perspectiva: teoretica si practica.
Desideratul principal al autoarei este de a realiza, inaintea unei sinteze teoretice, un instrument practic pentru rezolvarea situatiilor concrete ale transmisiunii legale a mostenirii.
Se afla in lucru volumele urmatoare:
– Testamentul;
– Legatul si alte dispozitii care pot fi cuprinse in testament;
– Limitele dreptului de a dispune prin liberalitati. Rezerva succesorala. Cotitatea disponibila;
– Transmisiunea mostenirii.“