Dreptul de opțiune succesorală. Studii teoretice și practice. Vol. I | Daniela Negrilă

 Editorul: ”Dreptul de opțiune succesorala se constituie ca un element de referința al transmisiunii patrimoniale mortis causa. De exercitarea sa depinde cine va deveni moștenitor al defunctului, cum se va imparți averea succesorala, partea care va reveni fiecarui moștenitor ș.a.m.d. 

Importanța sa a fost major recunoscuta de noul Cod civil, care a dat o noua dimensiune instituției opțiunii succesorale, pe care a reglementat-o substanțial diferit fața de vechea legislație. 

Volumul de fața reprezinta o introducere in studiul dreptului de opțiune succesorala și al transmisiunii moștenirii. Acesta trateaza la nivel de prezentare generala variantele pe care succesibilul le are atunci cand, dupa principiulnemo invitus heres, iși exprima opțiunea cu privire la moștenirea autorului sau. Expunerea este dinamica, iar abordarea subiectelor face permanent joncțiunea intre teorie și practica. Analizand materia titularilor dreptului de opțiune succesorala, autoarea face o incursiune interesanta in zona condițiilor generale ale moștenirii, pe care le trateaza in funcție de instituția analizata – dreptul de opțiune succesorala. Un capitol distinct se refera la actul juridic de opțiune și la intocmirea acestuia, reprezentand un instrument deosebit de util practicii. 

Ne aflam in fața unei veritabile „lecturi juridice”, pe care o recomandam tuturor celor care, in aprofundarea profesiei lor, doresc sa gaseasca soluții conforme noii legislații in materie succesorala. 

Analiza dreptului de opțiune succesorala va continua cu urmatoarele volume: 
– Volumul II, care va trata problematica legata de termenul de opțiune succesorala, de renunțarea la moștenire și de retransmiterea dreptului de opțiune succesorala;
– Volumul III, care va trata problematica acceptarii succesiunii și pe cea a transmisiunii moștenirii.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.