Editorul: “Ce se afla intre teorie și practica? In cazul activitații notariale, ar trebui sa fie experiența. Doar ca aceasta se acumuleaza in ani, și nu intotdeauna intr-o maniera placuta și productiva. Putem afirma ca astazi notariatul roman cunoaște cea mai frumoasa și judicioasa dezvoltare din istoria sa. Aceasta a implicat insa și creșterea numarului procedurilor care pot fi indeplinite de notarul public și a dificultații instrumentarii lor. Daca luam in considerare desele schimbari legislative și standardele tot mai riguroase ale publicului care beneficiaza de serviciile notariale, obținem un tablou cvasicomplet al dificultaților cu care se confrunta notarul public, in general, și notarul public stagiar și debutant, in special.
Prezenta lucrare și-a propus sa prezinte activitatea notariala intr-o maniera exhaustiva, fara a acorda mai multa importanța unei proceduri sau alteia, ci incercand sa ofere un modus vivendi notarial al dreptului, strangand intre coperțile ei atat litera dupa care se ghideaza notarul public, cat și rezultatele muncii sale, adica exemplele de acte, de activitați, de sarcini și de obligații notariale. Prin urmare, suntem in prezența unui ghid al activitații notariale care a urmarit nici sa nu simplifice prea mult, nici sa nu complice inutil, de dragul frumuseții formelor actele notariale. Unele adaugiri, nuanțari sau completari au fost facute in spiritul unei mai bune ințelegeri și al unei evoluții ce poate fi obținuta prin discutarea acestor aspecte in viitor.
Cuprinsul lucrarii
Lucrarea este structurata in 42 de secțiuni, care prezinta activitatea notariala pornind de la regulile generale privind procedurile notariale, principale acte notariale, toate procedurile notariale și pana la aspectele exterioare publicului neavizat, cum ar fi evidentele biroului notarial, statistica activitatii notariale, registrele nationale notariale, corespondenta oficiala in activitatea notariala, arhivarea documentelor, aspecte de interes din publicitatea imobiliara pentru funcționarea biroului notarial. Fiecare secțiune trateaza subiectul abordat prin prezentarea sintetica a normelor legale aplicabile, prin realizarea de modele de interes pentru situațiile cele mai des intalnite in practica și prin selectarea principalelor texte de lege incidente pentru bunul studiu ulterior al notarului public.
Publicul ținta
Lucrarea se adreseaza:
– notarilor stagiari;
– notarilor debutanți;
– candidaților care se pregatesc pentru concursul de dobandire a calitații de notar stagiar, pentru examenul de definitivat pentru notarii stagiari sau pentru examenul de admitere in functia de notar public pentru persoanele care au cel putin 6 ani vechime intr-o functie de specialitate juridica;
– candidaților care se pregatesc pentru concursul de schimbare a sediilor birourilor notariale;
– studenților de la licența și master in pregatirea unor materii care trateaza activitatea notariala.”