Hotararea judecatorească penală și rolul ei în combaterea și prevenirea infracțiunilor | Maria-Ioana Michinici

Editorul: ”Lucrarea intitulata „Hotararea judecatoreasca penala si rolul ei in combaterea si prevenirea infractiunilor” reproduce textul (nemodificat al) tezei de doctorat care a fost elaborata de dna Maria Ioana Michinici intre anii 1990-1998, in perioada de activitate a Codului penal si a Codului de procedura penala din 1968.

De ce nu a fost publicata atunci? Deoarece, in prag de finalizare a lucrarii, dar si imediat dupa acest moment, ea reclama rescrierea unor parti (consistente) din cuprins, in considerarea mai ales a potentialelor modificari legislative, cat si a unora deja operate. In egala masura, intr-o perioada de timp (relativ) scurta de la finalizarea lucrarii, s-a constatat faptul ca multe dintre schimbarile preconizate nu au mai ajuns sa fie transpuse in actele normative ulterior adoptate(care au inscris alte/noi solutii legale). In perspectiva unei eventuale publicari – nu prea indepartata de anul 1998 –, ar fi trebuit adancita cercetarea, reluate unele comentarii, nuantate unele consideratii, regandite puncte de vedere exprimate asupra unor chestiuni dezbatute in lucrare, oferite rezolvari unor probleme juridice nou-ivite. Practic, toate aceste reveniri asupra continutului ar fi dus la transformarea completa a lucrarii, distantandu-se de punctul de pornire, de un mod de concepere, de o maniera de tratare, astfel incat ideea publicarii a fost practic abandonata la acel moment.

De ce este publicata acum? Deoarece si atunci, si acum ar fi fost si este in (buna) parte istorie, perspectiva din care se ofera posibilitatea cunoasterii evolutiei unor institutii de drept penal/drept procesual penal, dar si a unor probleme care s-au ridicat in teoria si practica de specialitate, putandu-se aprecia asupra unor elemente de constanta, dar mai ales de noutate. O revenire asupra temei – in contextul actual – nu este exclusa.

Cartea prezinta conditiile necesare pentru ca hotararile judecatoresti penale sa corespunda legii si adevarului, sa fie motivate temeinic, astfel incat sa se formeze constiinta generala a unei justitii impartiale si drepte, dura cand este necesar pentru apararea societatii contra fenomenului infractional, dar cu fata intotdeauna la drepturile si interesele legitime ale fiecarui cetatean in parte. In examinarea acestei problematici, au fost avute in vedere hotararile date asupra fondului cauzei, prin solutionarea actiunii penale si a actiunii civile, indiferent daca au fost pronuntate de prima instanta sau in caile de atac ordinare ori extraordinare.

Dupa ce sunt prezentate mijloacele instituite prin lege puse la dispozitia organelor judiciare penale carora le revin atributiuni si responsabilitati specifice in domeniu, sunt analizate conditiile de fond pentru ca hotararea judecatoreasca penala sa constituie un mijloc legal si temeinic de combatere si de prevenire a infractiunilor, precum si conditiile de forma ce trebuie respectate la pronuntarea si redactarea acesteia. In ultimul capitol sunt abordate efectele hotararilor judecatoresti penale, atat ale celor nedefinitive, reliefand obligatiile ce revin instantei penale dupa dezinvestire, cu prezentarea acelor dispozitii executorii din hotararea nedefinitiva, cat si ale celor definitive, fiind dezvoltate in special unele probleme pe care le ridica autoritatea de lucru judecat.”