Sisteme de guvernare în democrațiile din Centrul și Sud-Estul Europei | Bogdan Dima

sisteme-de-guvernare-in-democratiile-din-centrul-si-sud-estul-europei-dimaAutorul: ”Am scris aceasta carte cu un scop foarte clar: imi doresc sa fie o carte-instrument.

In primul rand, poate va fi de folos specialistilor in drept constitutional si stiinta politica, atunci cand vor incerca sa faca ordine in multitudinea de teorii cu privire la raportul dintre sistemele de guvernare si procesul de consolidare a democratiilor, in special in statele fost comuniste din Centrul si Sud-Estul Europei.

In al doilea rand, poate va fi de folos persoanelor interesate de procesul de revizuire a Constitutiei Romaniei, oferindu-le posibilitatea sa observe cum au reglementat alte state fost comuniste din spatiul central si sud-est european institutii cruciale pentru gestionarea raporturilor de putere dintre executiv si legislativ.

In al treilea rand, poate va folosi studentilor din facultatile de profil, care doresc sa inteleaga mai bine cum pot o serie de reguli constitutionale sa conduca la concentrarea sau la dispersarea puterii in cadrul unor democratii in curs de consolidare.

Acestea fiind zise, cred ca cel mai bun lucru este sa las textul sa vorbeasca de la sine si sa lege un dialog cu fiecare cititor care ii face cinstea sa il parcurga.”