Malpraxisul medical. Particularitățile răspunderii civile medicale. Jurisprudență internă. Malpraxisul profesiilor liberale. Ed. 2 | Gabriel Adrian Năsui

Copyright by UJMAG.ro

Editorul: ”Malpraxisul medical. Particularitatile raspunderii civile medicale. Jurisprudenta interna relevanta. Malpraxisul profesiilor liberale” este o lucrare care vine sa acopere un spatiu inca insuficient explorat al doctrinei judiciare romanesti si anume raspunderea pentru malpraxisul medical ca si forma a raspunderii profesionistului.

Termenul „malpraxis” folosit de legiuitor care reprezinta o exercitare defectuoasa a profesiei, cuprinde in continutul sau fapta ilicita, desi este definit ca fiind o eroare profesionala, adica o greseala – termen care are in vedere in primul rand pozitia psihica a autorului faptei ilicite. De aceea, apreciam ca malpraxisul este fapta ilicita savarsita cu vinovatie, generatoare de prejudicii – savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic si implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice.

Se impune crearea unui corp de experti independenti – care parasiti de subiectivismul apararii castei medicale vor examina in mod obiectiv si impartial cazurile de malpraxis cu care sunt investiti. Jurisprudenta romaneasca este una extrem de saraca si pentru ca se ajunge in fata instantei doar in urma presiunii mediatice a unor cazuri de culpa medicala. Este evident ca acolo unde exista activitate umana exista si greseala. Ceea ce intereseaza nu este infierarea celui care a gresit, ci indemnizarea celui care a suferit. Acesta este si rostul asigurarilor de raspundere civila profesionala. De a acoperi posibilele si inerentele greseli ale practicii medicale.

Prezenta editie a lucrarii incearca pe langa identificarea particularitatilor raspunderii civile medicale sa faca o trecere si spre malpraxisul altor profesii liberale, cum ar fi cea de avocat, notar public sau practician in insolventa.

Recomand lucrarea tuturor celor interesati de acest subiect si in mod special medicilor si juristilor practicanti, cu speranta ca le va fi de un real folos si ca va genera noi reflectii si cercetari in aceasta materie.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.