Fișe de procedură penală pentru admiterea în magistratură și avocatură | Carmen-Silvia Paraschiv

Fise de procedura penala - Carmen ParaschivEditorul: ”In sedinta din 18 mai 2016, Guvernul Romaniei a adoptat o ordonanta de urgenta care aduce modificari semnificative codurilor penale. Sunt 19 puncte de modificare a NCP si 132 de puncte de modificare a NCPP.

In buna masura, aceste modificari erau cunoscute si chiar asteptate luni intregi de sistemul judiciar si de profesionistii dreptului, cele mai multe dintre ele fiind justificate de necesitatea punerii in acord a textelor codurilor cu deciziile de neconstitutionalitate ale Curtii Constitutionale, precum si de necesitatea implementarii unor directive europene.

Se stie ca, de cativa ani buni, o mare parte din candidatii care promoveaza examenele de admitere in magistratura sau in avocatura, precum si cei care sustin definitivatul in profesie utilizeaza cu succes lucrari structurate dupa conceptul de „fise”: volum impresionant de cunostinte condensat intr-un numar cat mai redus de pagini.

De ce optiunea pentru o asemenea lucrare? Este lucru bine stiut ca o carte de drept abunda de aspecte teoretice, adesea controversate, notiuni de drept comparat, teoria dreptului si alte asemenea. Cu siguranta toate acele elemente aduc un plus de valoare oricarei lucrari stiintifice, insa un candidat care ar studia cate un singur curs sau tratat pentru fiecare materie inclusa in tematica de examen ar avea de parcurs in total peste 8000 de pagini. Avand in vedere tocmai acest volum imens de informatie, structurarea materiei dupa modelul de fise sau sinteze apare ca necesara.

Alaturi de celelalte titluri ale Editurii Hamangiu incluse in noua serie Concursuri si examene, Fisele de procedura penala pentru admiterea in magistratura si avocatura prezinta materia dreptului procesual penal intr-o maniera sintetica, structurata, pe alocuri chiar schematica, dar intr-un mod accesibil pentru orice persoana care trebuie sa parcurga o materie foarte ampla intr-un timp relativ scurt.

Fisele urmeaza cursul Codului de procedura penala, pe care il organizeaza pe institutii, il explica, iar apoi il „impaneaza” cu:
•    deciziile pronuntate de instanta suprema in recursuri in interesul legii si in dezlegarea unor chestiuni prealabile;
•    deciziile de neconstitutionalitate ale Curtii Constitutionale;
•    solutii din practica instantelor nationale si a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

De remarcat si formatul inedit al cartii (20×22,5cm), mai mare decat formatul academic obisnuit, dar mai adaptat grafic conceptului de fise, tabele si scheme, ceea ce aduce un avantaj cititorului, facilitand vizualizarea si asimilarea rapida a informatiilor necesare promovarii examenelor.”