Fuziunea societăților | Arcadia Hinescu

Fuziunea societatilor - Arcadia HinescuEditorul: ”Lucrarea Fuziunea societatilor este dedicata fuziunii, una dintre cele mai frecvente modalitati de reorganizare a societatilor, fiind prima monografie de acest gen pe piata romaneasca.

Studiul temei este realizat intr-un mod accesibil si bine structurat, pornind de la integrarea conceptului fuziunii in cel de reorganizare, urmarind evolutia legislativa cu privire la acest aspect, dar si o abordare comparativa cu alte modalitati de preluare a patrimoniului si a controlului unei societati. Sunt analizate, intr-o maniera detaliata si bine argumentata, mai multe subiecte importante. Pe de o parte, natura juridica a fuziunii, examinata prin prisma a trei teorii: contractuala, modificativa si extinctiva. Pe de alta parte, procedura fuziunii, atat cea generala, cat si cea speciala in cazul institutiilor de credit, societatile de asigurare si societatile de pe piata de capital. Un subiect amplu al lucrarii Fuziunea societatilor este cel cu privire la efectele fuziunii, pornind de la data cand ele se produc si ajungand la subiectele vizate: asociati, administratori, creditori si salariati, dar si la efectele asupra contractelor, a elementelor de proprietate intelectuala, pe plan imobiliar, fiscal si penal. O tema inedita este cea a nulitatii fuziunii, analiza avand in vedere si experienta personala a autoarei, care s-a confruntat cu astfel de situatii in calitate de avocat, cercetarea fiind extinsa si asupra reglementarilor unor state membre din Uniunea Europeana.

Volumul Fuziunea societatilor abordeaza subiectul fuziunii de maniera interdisciplinara, dedicand un capitol dreptului concurential, prin dezvoltarea temei controlul fuziunii drept concentrare economica, iar aceasta maniera se apropie si de domeniul psihologiei, demonstrand ca, in spatele fuziunii societatilor, pot exista si implicatii psihologice, alaturi de cele juridice sau economice.
In ceea ce priveste limitele teritoriale ale temei, acestea sunt, in principal, cele ale dreptului romanesc, cu trimitere la legislatia Uniunii Europene in materie, iar, din punct de vedere al dreptului comparat, este facuta o scurta paralela intre fuziunea societatilor in dreptul european continental si sistemul de drept anglo-saxon, formulandu-se solutii compatibile cu sistemul national.

Cartea Fuziunea societatilor poarta amprenta unui practician cu mare experienta in domeniu, fiind completata cu o analiza a jurisprudentei relevante in materia fuziunii societatilor, dar si cu elaborarea de propuneri de imbunatatire a prevederilor legale in domeniu si a solutiilor din dreptul intern. Astfel, pornind de la dispozitiile juridice regasite in diverse acte normative, autoarea a cautat sa patrunda intentia legiuitorului in formularea lor si sa le interpreteze intr-un mod creativ, dar, in acelasi timp, pragmatic, cu efecte juridice constructive.

Avand in vedere ca fuziunea are atat implicatii juridice, cat si economice, cartea se adreseaza practicienilor si studentilor din ambele domenii, dar si celor care doresc sa se familiarizeze cu fuziunea de societati sau sa aprofundeze aceasta materie.”