Infracțiunile de evaziune fiscală. Ed. 2 | Bogdan Vîrjan

13523_7140_prd.jpgEditorul: ”Fenomenul evaziunii fiscale este unul complex, care afectează capacitatea statului de a se finanţa şi, pe cale de consecinţă, poate produce importante perturbări de ordin macroeconomic. În aceste condiţii, interesul cu privire la fenomen este partajat între experţii în ştiinţele economice şi cei în ştiinţe juridice. Lucrarea abordează tema din perspectiva dreptului penal, fără a ignora însă perspectiva finanţistă şi chiar pe cea economică, complexitatea subiectului necesitând o abordare interdisciplinară, cel puţin din punct de vedere conceptual.

Ediţia a 2-a
Noua ediţie a lucrării apare la un interval de 5 ani de la ultima ediţie publicată, fiind necesară în primul rând datorită noii legislaţii penale – noul Cod penal şi noul Cod de procedură penală – precum și datorită dinamicii legislației în domeniu şi practicii judiciare aflate într-o continuă diversificare. Lucrarea îşi păstrează structura, fiind pus un accent deosebit pe aspecte controversate de teorie şi practică judiciară şi, nu în ultimul rând, este realizată o analiză comparativă între actuala reglementare şi reglementările anterioare.

Coordonatorul colecției „Științe penale” despre lucrare
Prof. univ. dr. Valerian Cioclei: „Clarificările de ordin conceptual, pe de o parte, observaţiile critice pertinente şi propunerile de lege ferenda, formulate în plan practic, pe de altă parte, reprezintă cu certitudine o contribuţie valoroasă, atât din punct de vedere teoretic, cât şi din punct de vedere aplicativ, la dezvoltarea temei cercetate. De aceea sunt convins că lucrarea domnului Bogdan Vîrjan Infracţiunile de evaziune fiscală va deveni un element de referinţă în materie”.

Din cuprins
– noţiunea şi formele evaziunii fiscale
– distincţia între evaziunea fiscală licită şi evaziunea fiscală ilicită
– factorii care favorizează fenomenul evaziunii fiscale
– evoluţia reglementărilor adoptate în România în vederea combaterii evaziunii fiscale
– implicaţiile aderării la Uniunea Europeană
– prezentarea generală a legii-cadru, precum şi câteva observaţii pe marginea modalităţii de reglementare a infracţiunilor de evaziune fiscală
– analiza detaliată a celor şapte infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute de legea-cadru: noţiune şi definiţie, obiect juridic special, obiect material al infracţiunii, subiectul activ şi pasiv al infracţiunii, latura obiectivă, latura subiectivă, consumarea infracţiunii, sancţiunile prevăzute de lege, raportul cu alte infracţiuni

Puncte forte
– îmbină aspectele cu caracter teoretic şi practic
– abordează multidisciplinar aspectele analizate
– realizează o analiză comparativă între actuala reglementare şi reglementările anterioare
– prezintă aspecte controversate de teorie şi practică judiciară
– conține index alfabetic detaliat
– propune măsuri pentru eficientizarea luptei împotriva fenomenului evaziunii fiscale.”