Drept penal. Partea specială conform noului Cod penal. Ed. 2 | Gheorghe Ivan, Mari-Claudia Ivan

Editorul: ”Lucrarea analizează incriminările din Partea specială a noului Cod penal (Legea nr. 286/2009), având la bază nu numai o cercetare ştiinţifică a acestora, dar şi vasta experienţă a primului autor ca practician al dreptului penal. Pentru a veni în sprijinul absolvenţilor facultăţilor de drept care doresc să urmeze cariera de judecător sau procuror, autorii au avut în vedere şi tematica concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, analizând detaliat fiecare infracţiune şi prezentând exemple din practica judiciară.

Despre Ediţia 2
Necesitatea unei noi ediţii a fost determinată de soluţiile jurisprudenţiale pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (hotărâri preliminare pentru dezlegarea unor probleme de drept sau recursuri în interesul legii) sau de Curtea Constituţională, precum şi de jurisprudenţa recentă a instanţelor naţionale în interpretarea şi aplicarea noului Cod penal.

Recomandare
Pentru o analiză completă a problematicii cu privire la dreptul penal recomandăm consultarea lucrării de faţă împreună cu Drept penal. Partea generală. Conform noului Cod penal, ed. 2 .

Din cuprins
– infracţiuni contra persoanei
– infracţiuni contra patrimoniului
– infracţiuni privind autoritatea şi frontiera de stat
– infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei
– infracţiuni de corupţie şi de serviciu
– infracţiuni de fals
– infracţiuni care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială

Puncte forte
– urmează tematica concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii
– analiza unor noi infracţiuni faţă de ediţia anterioară, precum: încăierarea, distrugerea calificată, uzurparea de – calităţi oficiale, omisiunea sesizării, ultrajul judiciar, tulburarea ordinii şi liniştii publice
– cuprinde soluţiile jurisprudenţiale ale instanţelor naţionale, cât şi deciziile pronunţate recent de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dezlegarea unor probleme de drept, precum: Decizia nr. 4/2015, Decizia nr. 4/2015, Decizia nr. 19/2015, Decizia nr. 16/2015, Decizia nr. 20/2015
– prezintă unele chestiuni controversate în materie şi opinii de o valoare incontestabilă
– limbaj clar, logic şi concis
– ample referinţe bibliografice.”