Dreptul penal român și dreptul penal maghiar – probleme actuale | Viorel Pașca, Flaviu Ciopec, Magdalena Roibu (coord.)

Copyright by UJMAG.ro

Editorul: ”Volumul de fata cuprinde lucrarile sectiunii de stiinte penale din cadrul celei de-a 10-a Conferinte Internationale Bienale organizate in perioada 17-18 octombrie 2014 de catre Facultatea de Drept din Timisoara.

Prima parte a volumului, cea mai consistenta, concentreaza dezbateri in jurul reglementarilor nationale privind infractiunile de coruptie, tradare, droguri, crima organizata, terorism si infractiuni economice. Sunt grupate in aceasta sectiune si studii ce urmaresc optimizarea unor institutii de drept penal material, precum raspunderea persoanelor juridice, confiscarea extinsa, eutanasia, aplicarea legii penale mai favorabile sau valoarea penala a consimtamantului.

In cea de-a doua parte, atentia autorilor a fost captata de procedee cu apetit ridicat pentru controversa, precum camera preliminara, audierea martorilor experti, confruntarea si arestarea preventiva. Am inclus in aceasta sectiune si o abordare noua in stiinta criminalistica, bazata pe analiza probabilitatilor imprumutata din matematica.

In fine, partea a treia grupeaza contributii referitoare la dificultatile integrarii unor concepte europene in ordinile juridice interne, plecand de la noile valente ale principiului ne bis in idem, trecand prin uniformizarea bazelor de date in materie penala si pana la implicatiile unei directive importante asupra modului in care se va prezenta confiscarea penala in viitor. Tot despre viitor este vorba si intr-un studiu consacrat emergentei unui drept penal european in materie fiscala.”