Răspunderea juridică medicală în România: malpraxisul și infracțiunile medicale | Gheorghe Bălan, Diana Bulgaru Iliescu

Raspunderea juridica medicalaEditorul:Monografia intitulata Raspunderea juridica medicala in Romania: malpraxisul si infractiunile medicale, caracterizata de un vadit spirit interdisciplinar, abordeaza intr-o maniera teoretica principalele probleme de drept referitoare la regimul raspunderii juridice medicale in Romania, fiind insa in permanenta insotita de numeroase trimiteri elocvente la aspecte de practica profesionala medicala. In acest fel, autorii incearca sa suplineasca un gol in literatura de specialitate de la nivel national, prezentand, in lumina noilor reglementari de drept comun civil si penal, principalele forme ale raspunderii juridice profesionale a medicilor.

Cu un aparat bibliografic amplu si variat, lucrarea Raspunderea juridica medicala in Romania: malpraxisul si infractiunile medicale valorifica intr-o maniera dinamica si comprehensibila atat doctrina juridica si medicala, cat si repere jurisprudentiale notabile la nivel national si international. Astfel, este reflectat intr-o structura originala, cu elemente pe alocuri critice, dreptul pozitiv roman aplicabil in domeniu, actualizat pana la data de 1 iulie 2015. In acelasi timp, autorii fac propuneri de lege ferenda vizibil ancorate in problematica practicii medicale actuale, dar cu o larga deschidere spre viitorul reglementarilor raspunderii juridice medicale in Romania.

Cu siguranta, unul dintre punctele tari ale lucrarii il constituie studiul aprofundat al raspunderii penale medicale pentru fapte in cazul carora legislatia penala romana prevede un caracter calificat al subiectului activ in persoana medicului. Pe aceasta cale, cartea pledeaza pentru incetatenirea notiunii de „infractiune medicala” in cadrul limbajului de specialitate.

Nu in ultimul rand, un aspect oportun pe care il surprind autorii il reprezinta clarificarea unor controverse si dileme juridice importante referitoare la regimul juridic aplicabil si calificarea juridica a anumitor fapte cu profund caracter profesional medical, procedandu-se astfel la o foarte buna delimitare a malpraxisului medical de celelalte forme ale raspunderii juridice profesionale.

Cartea Raspunderea juridica medicala in Romania: malpraxisul si infractiunile medicale se adreseaza, asadar, in special profesionistilor dreptului – judecatori, procurori, avocati, chiar si studentilor in drept –, constituind un instrument util de lucru intr-un domeniu cu o vizibilitate din ce in ce mai mare in sfera raporturilor juridice de la nivel national.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.