Editorul: ”Folosirea testelor grila pentru pregatirea si examinarea studentilor din facultatile de drept a devenit un instrument necesar de lucru in invatamantul juridic roman, avand in vedere faptul ca atat examenele de licenta, cat si cele de admitere la Institutul National al Magistraturii sau in avocatura se desfasoara tot pe baza unor astfel de teste.
Scopul acestei culegeri este acela ca analiza raspunsurilor corecte la intrebari, conjugata in sustinerea variantei corecte cu studiul bibliografiei indicate de autori pentru fiecare grila in parte (articole din Codul penal, din Constitutie si paginile corespunzatoare din cursul profesorului Tr. Dima – Drept penal. Partea Generala, editia a 3-a, Ed. Hamangiu, 2014), sa conduca la o insusire cat mai temeinica a cunostintelor de drept penal, partea generala. Intrebarile sunt simple, clare si precise, izvorate din reglementarile Codului penal, Partea generala, tinand seama de nivelul de cunostinte al unui student din anul II, fara a ingreuna expunerea din grile cu artificii de limbaj juridic sau construirea de intrebari cu conexiuni din alte discipline juridice bazate pe o practica judiciara veche si uneori discutabila.
Aceasta abordare reflecta atat spiritul didactic experimentat al Profesorului – Traian Dima, prof. univ. dr., detinator al premiului Vintila Dongoroz din anul 2012, pentru contributia sa adusa la elaborarea lucrarii „Noul Cod penal – comentat” –, cat si atitudinea proaspata fata de modul de a invata, adusa celui care este la inceput pe drumul dreptului penal printr-un mesager apropiat – asist. univ. drd. Lamya-Diana Haratau (fosta Al-Kawadri).
Aparitia unei editii a 2-a a lucrarii la numai un an dupa prima vine nu doar ca un efect al epuizarii tirajului, ci si ca urmare a adaugarii unor grile noi si a completarii bibliografiei cu trimiteri la cursul de drept penal al profesorului Dima.”