Drept procesual civil internațional | Flavius George Păncescu

Dr_proc_civ._Pancescu IAutorul: ”Daca, inainte de reinscrierea Romaniei in curentul mondial al liberei circulatii a persoanelor si marfurilor, normele care reglementau competenta jurisdictionala internationala a instantelor romane, precum si efectele hotararilor judecatoresti straine in Romania nu aveau importanta semnificativa in practica, dupa acest moment si cu precadere dupa aderarea la Uniunea Europeana, asistam la o crestere a proceselor de drept privat cu elemente de extraneitate in care sunt prezente puncte de legatura in Romania.

Dispozitiile Cartii a VII-a din noul Cod de procedura civila, referitoare la procesele civile cu element de extraneitate, precum si avantul legislativ inregistrat in ultimii ani la nivelul dreptului european in materia cooperarii judiciare civile au determinat elaborarea prezentei monografii. La acestea se adauga si putina, dar valoroasa, doctrina romana in materia conflictului de jurisdictii si a efectelor hotararilor straine.

In cuprinsul cartii, pe langa competenta jurisdictionala si procedura recunoasterii si incuviintarii executarii hotararilor, sunt abordate teme precum imunitatea, conditia strainului in proces, asistenta judiciara internationala. Sunt prezentate si unele proceduri speciale, de larg interes: somatia europeana de plata, procedura europeana cu privire la cererile cu valoare redusa, obtinerea pensiei de intretinere din strainatate, procedurile colective.

La elaborarea lucrarii au fost avute in vedere si ultimele aparitii legislative in materie, cum ar fi Regulamentul (UE) nr. 1215/2012 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala (reformare), care se va aplica incepand cu 10 ianuarie 2015 si va inlocui Regulamentul (CE) nr. 44/2001, sau Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, recent adoptata.”