Editorul: ”Despre rasism, despre xenofobie, despre discriminare, despre rautate, despre violența in toate formele ei de manifestare nu se vorbește prea mult in Romania. Nu sunt subiecte care sa conteze in raport cu grijile cotidiene, nu sunt subiecte care sa fie luate in serios in dezbaterile mediatice, nu fac rating daca nu se lasa cu raniți, cu decese, cu divorțuri sau adulter. Sunt teme de nișa pe care puțini sunt dispuși sa le aduca in atenția opiniei publice sau sa le mute in topul prioritaților strategice prevazute de agenda politica. Cand vorbim de rasism și discriminare in Romania nu vorbim de campanii ample sau de o acțiune concertata a intregii societați, nu vorbim de cazuri documentate, analizate și dezbatute la scara larga. Din cand in cand mai razbat in spațiul public informații despre acțiuni de natura discriminatorie, in general atunci cand autoritațile sancționeaza instituții, organizații sau persoane publice pentru manifestari rasiste, xenofobe sau evenimente cu tenta violenta.
In contextul in care nivelul de trai este scazut, cu locuri de munca nesigure, prost platite și de calitate slaba, in contextul in care sistemul de sanatate este mai bolnav decat pacienții, in contextul in care invațamantul de stat pune pe fuga profesorii iar fiscalitatea incovoiaza pana și ideea de antreprenoriat, este de ințeles faptul ca societatea ridica din umeri in fața unor subiecte care nu influențeaza direct bunastarea economico-financiara. Abia cand discriminarea și rasismul bat direct și insistent la ușa omului subiectul incepe sa arda și sa devina important. Abia atunci cand copilul, mama, fratele cad victime ale unor atacuri cu violența verbala sau fizica apare brusc interesul fața de spețe similare, de instituții ale statului și legislație naționala și internaționala.
In anticiparea unor astfel de situații vine experiența domnului Cristian Jura, transpusa in lucrarea de fața cu claritate, cu o documentare exhaustiva și cu argumente și explicații tehnice care ajuta cititorul sa se orienteze in hațișul legislativ și sa afle informații corecte și complete despre cateva spețe celebre din Romania.
Cristian Jura, profesor universitar și doctor in științe juridice, face prin aceasta lucrare un pas important in plasarea Romaniei intr-o zona de normalitate in raport cu țarile dezvoltate in ceea ce privește combaterea rasismului și a discriminarilor de orice fel.
Chiar daca spețele analizate sunt extrase din lumea sportului, semnalul pe care il da acest material este acela ca Romania nu este o zona salbatica, fara reguli și fara sancțiuni, ci o țara in care firescul și respectul gasesc un teritoriu propice sa prinda radacini.”