Dreptul finanțelor publice. Vol. I. Drept bugetar | Ioan Lazăr

Prof. univ. dr. Dan Claudiu Danisor: „Educatia este singurul lucru care nu iti poate fi luat. Poti pierde diplomele, dar nu poti pierde cunoasterea. Te poti debarasa de cunostinte, dar nu de ceea ce ai devenit datorita lor. Acesta este primul motiv pentru care recomand astazi un manual. Intr-un domeniu care nu este al meu, dar care imi pare extrem de important: dreptul finantelor publice.

Oamenii care se dedica educarii altora sunt din ce in ce mai rari. Societatea nu ii mai valorizeaza cum s-ar cuveni. Profesoratul nu mai asigura nici statutul social nici veniturile de alta data. In invatamantul superior din Romania este din ce in ce mai greu sa convingi un tanar sa vina la catedra. Este al doilea motiv pentru care astazi scriu aceste randuri: domnul Ioan Lazar, autorul acestui curs, este unul dintre acesti tineri rari. Il cunosc bine din timpul cursurilor doctorale, parcurse la Craiova, sub directia stiintifica a profesorului Ioan Alexandru. Este, intr-o anumita masura, produsul scolii din care fac parte. Unul cu care ne mandrim. 

In invatamantul juridic superior din Romania avem nevoie de manuale bune. O perioada destul de lunga dupa Revolutie, mai ales in dreptul public, a trebuit sa le reinventam. Ele par ca s-au banalizat astazi, odata cu inflorirea editurilor universitare. Acestea sunt atat de la moda incat a devenit standard obligatoriu ca o universitate sa aiba editura. Dar proliferarea fara precedent a micilor editori a fragmentat piata manualelor in asa masura incat controlul asupra calitatii acestora a devenit practic imposibil. Manuale a publicat oricine, oricum. Astazi, asistam la o constientizare relativa a efectelor nocive produse de bagatelizarea cursurilor universitare. Marii editori incep sa recapete teren, iar autorii care reusesc sa publice manuale distribuite la nivel national dobandesc un statut aparte. Ei refuza comoditatea sectarismului editorial, pentru a risca pe o piata nationala inca in curs de constituire. Suntem departe de ideal in domeniul acesta, dar eforturile catorva editori si a tinerilor profesori va conduce la impunerea calitatii. Este al treilea motiv pentru care va recomand cursul domnului Ioan Lazar.

Dreptul a insemnat o perioada lunga de timp, datorita conjuncturii provocate de impunerea unei ideologii oficiale, dreptul privat. Profesorii de drept public au fost priviti cu reticenta, iar disciplinele lor marginalizate. Tendinta s-a pastrat si dupa revenirea la democratia liberala. Daca profesorii de drept privat au continuat o traditie, facand manualelor lor cosmetizarile necesare perioadei, profesorii de drept public a trebuit sa rescrie totul, caci, din unghiul dreptului public, totul s-a intors la 180 de grade. Reinventarea si reimpunerea dreptului public a fost in anii de dupa Revolutie o lupta dificila. Una care nu s-a incheiat in toate domeniile. Domeniul finantelor publice este unul dintre acestea. Prea multa vreme dominate de economisti, acestea au fost rar si inconsistent frecventate de juristi. In acest domeniu, lupta de afirmare a dreptului public depaseste razboiul civil, trebuind sa infrunte Economia. Si majuscula nu este intamplatoare, atat de ferma ii este dominatia asupra celorlalte stiinte sociale. Cand citesti deci un manual bun dedicat finantelor publice, scris din unghiul de vedere al dreptului, cum este cel al domnului Ioan Lazar, trebuie sa constientizezi temeritatea intreprinderii.

Cunostintele, ca si bunurile, sunt cu atat mai valoroase cu cat sunt mai rare. Studentii incep timid sa inteleaga acest lucru, orientandu-se din ce in ce mai mult catre disciplinele care sunt mai putin frecventate, parasind linia traditionala a studiilor juridice, care pretindea ca cine stie drept civil si drept penal stie Dreptul. Impunerea unor manuale bune la nivel national in aceste domenii este esentiala pentru pastrarea tendintei, care, din punctul meu de vedere, este determinanta pentru evolutia practicii juridice din Romania. Editorii si autorii care participa la reconsiderarea modului structurarii studiilor juridice trebuie felicitati”.

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.