Editorul: ”Manifestarea de vointa a partilor unui contract, numit sau nenumit, trebuie transpusa in text, forma scrisa reprezentand fie o conditie de validitate a actului, fie doar un mijloc de proba. Contractul nu reprezinta doar cuvinte prinse in reteaua constructiilor gramaticale, ci si o constructie atent elaborata, ce are rolul de a pastra autenticitatea vointei exprimate de parti. Constructia unui contract presupune o analiza atenta a operatiunii juridice pe care partile doresc sa o incheie, obtinerea unor raspunsuri la intrebari, alcatuirea unui plan pe baza caruia se va face redactarea, elaborarea metodica a clauzelor contractuale, precum si verificarea fondului si a formei textului.
Prezentarea vizuala a textului completeaza aceste etape si are rolul, prin buna lizibilitate conferita contractului, de a ghida partile in intelegerea actului in ansamblu si mai ales a efectelor juridice pe care acesta le genereaza. Modelele au o valoare importanta de initiere in redactarea unui contract, dar ele nu suplinesc o abordare sistematica a redactarii contractului.
In acest sens, prezenta lucrare si-a dorit sa abordeze in mod cvasiexhaustiv redactarea unui contract, pornind de la etapele redactarii in general si trecand la elementele ce se regasesc in constructia unui contract. Avand in vedere ca prezenta lucrare nu isi propune decat sa ofere niste repere pentru redactarea unui act, demersul nostru s-a limitat la a prezenta regulile comune aplicabile contractelor.”