Contractele bancare în Noul Cod civil – art. 2184-2194, art. 2279-2494. Comentarii și explicații | Ion Turcu

Editorul: “Intregul Cod Civil care a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011 este o noutate, dar aceasta trasatura este mai accentuata in domeniul delicat al relatiilor pe care le genereaza contractele bancare. Autorul a publicat prima carte in domeniul dreptului bancar in anul 1994 si aceasta carte a cunoscut numeroase reeditari. Daca s-ar scrie o istorie a Dreptului romanesc credem ca aceasta istorie ar cosemna ca opera domnului Ion Turcu din 1994 este prima monografie de drept bancar din intreaga istorie a dreptului roman. Innoirea legislativa l-a obligat pe autor sa reia tema in conditiile noilor reglementari.

Noul Cod Civil contine 15 articole in partea consacrata contractelor bancare. Comparativ cu alte contracte, textul alocat contractelor bancare este nedrept de sarac astfel ca autorul a avut misiunea sa explice mai amanuntit si mai pe larg relatia bancii cu clientela si celelalte raporturi juridice pe care le genereaza activitatea bancara. Este de neconceput ca o banca sa crediteze pe cineva fara sa ii pretinda, uneori in mod exagerat, garantii de rambursare. 

Aceasta a impus extinderea comentariului la acele reglementari din Noul Cod civil  care garanteaza rambursarea creditelor bancare. In acest mod cartea apare in doua titluri: unul consacrat reglementarilor Noului Cod civil cu privire la contractele bancare si cel de-al doilea consacrat problemei de importanta majora a garantarii rambursarii creditelor acordate de banci. Dupa ce face o prezentare introductiva a activitatii bancare, inclusiv a primejdiilor pe care le pot cauza bancherii necinstiti sau necompetenti, sunt comentate cele 7 articole care isi propun sa reglementeze contul bancar curent (2184-2190 NCC). Urmatorul contract analizat este contractul de depozit bancar caruia i s-au consacrat numai 2 articole. Din acest motiv autorul a fost pus in situatia unor aspecte netratate in cele 2 articole, dar cunoscute in practica de masa si de zi cu zi. Facilitatea de credit este cel de-al treilea contract caruia i s-au consacrat numai 3 articole ceea ce este vadit prea putin. O parte insemnata care trebuia sa fie reglementata aici o detine problema rambursarii creditului. Garantiile rambursarii au fost consemnate prin comentariul autorului la textele cuprinse in art. 2280-2299.”