Editorul: “Pentru intelegerea deplina a mecanismului de functionare a institutiei medierii este necesar sa incepem sa gandim si in afara solutiei instantei de judecata si sa distingem avantajele pe care le ofera medierea. Noile completari si modificari ale legii medierii ofera un sprijin in acest sens, impunand obligativitatea informarii prealabile privind avantajele medierii cat si largirea cadrului domeniului in care medierea isi gaseste aplicabilitate.
Medierea ofera solutia alternativa eficienta, rapida si durabila, facilitand partilor explorarea conflictului, identificarea si valorificarea nevoilor lor, imaginand si evaluand alaturi de mediator toate variantele in sensul alegerii celei mai bune solutii, cu respectarea si cunoasterea legii. Ne-am propus ca „Medierea conflictelor” sa fie o abordare tehnico-juridica de actualitate a institutiei medierii in Romania si sa vina in sprijinul practicienilor.
Totodata, prezenta lucrare se adreseaza studentilor si masteranzilor universitatilor cu profil juridic care au implementat „medierea si organizarea profesiei de mediator” ca materie obligatorie de studiu, fara a exclude interesul pe care orice cititor il poate consacra acestei institutii si profesii noi care incepe sa-si intre in drepturi si in Romania.”