Editura: „Dintotdeauna, dreptul a jucat un rol central în organizarea societății și în menținerea ordinii. El este, în esență, o construcție socială menită să reglementeze raporturile dintre indivizi, grupuri și state, oferind soluții pentru conflicte și stabilind cadrul normativ care ghidează comportamentul uman. Cu toate acestea, în fața schimbărilor rapide și a provocărilor complexe ale lumii moderne, dreptul se dovedește a fi simultan o forță puternică și o entitate fragilă, supusă tensiunilor și vulnerabilităților.
Dreptul contemporan este, fără îndoială, o forță puternică ce menține ordinea, apără drepturile și gestionează conflictele. Totuși, această forță vine însoțită de o fragilitate inerentă, expusă în fața schimbărilor politice, sociale și tehnologice rapide. Pentru ca dreptul să continue să fie un pilon solid al societății, este esențial ca acesta să fie protejat de influențele politice nelegitime, să își păstreze independența, dar și să fie capabil să evolueze într-un ritm suficient de rapid pentru a răspunde noilor provocări ale lumii moderne. Numai astfel, acesta poate să își îndeplinească rolul de garant al ordinii și justiției într-un stat de drept.
Nu este deloc întâmplător titlul acestui volum omagial dedicat profesorului Marin Voicu, deoarece, în ultimii ani a fost unul dintre cei mai activi autori care a susținut orice demers apărut în vederea consolidării dreptului și a sistemului judiciar din România și, în egală măsură, a fost un critic vehement împotriva dispozițiilor legale care au contribuit pe alocuri la vulnerabilizarea acestora.”