Drept procesual penal. Partea generală. Ed. 8 | Anastasiu Crișu

Editura: Cartea Drept procesual penal. Partea generala reprezinta o analiza amanuntita a institutiilor din Partea generala a Codului de procedura penala, astfel cum sunt ele reglementate in legislatie in vigoare.

Lucrarea cuprinde 9 titluri, urmarind indeaproape structura Codului de procedura penala. Astfel, sunt prezentate:
– notiuni generale privind procesul penal, normele, faptele si raporturile juridice procesuale penale;
– izvoarele dreptului procesual penal;
– aplicarea legii de procedura in spatiu si in timp;
– principiile aplicarii legii procesuale penale romane;
– participantii in procesul penal;
– actiunea penala si actiunea civila in procesul penal;
– competenta in materie penala;
– probele, mijloacele de proba si procedeele probatorii;
– masurile preventive, masurile de siguranta si alte masuri procesuale;
– actele procesuale si actele procedurale comune.

La elaborarea acestei editii au fost avute in vedere modificarile si completarile aduse prin Legea nr. 217/2023 (in vigoare de la 1 ianuarie 2024), Legea nr. 122/2024 si Legea nr. 126/2024 si sunt prezentate deciziile completurilor specializate ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntate in analiza recursurilor in interesul legii si a sesizarilor pentru dezlegarea unor chestiuni de drept prin care se asigura interpretarea unitara a legii de procedura penala de catre instantele judecatoresti.
Comentariile teoretice sunt realizate intr-un stil clar si accesibil, fiind insotite, pentru o mai buna intelegere, de solutii din jurisprudenta nationala si a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Autorul pune accentul pe problemele care pot aparea din interpretarea textelor legale, multe dintre acestea rezultand fie din necorelarea unor dispozitii ale codului, fie din reglementarea unor institutii in dezacord cu normele constitutionale sau conventionale. 

Cursul Drept procesual penal. Partea generala asigura cunostintele necesare atat studentilor si masteranzilor, cat si celor care participa la examene de admitere in profesie, de capacitate sau de definitivat ori celor care sustin promovarea in functie.