Drept procesual penal. Partea specială. Ed. 4 | Anastasiu Crișu

Editura: ,,Cartea Drept procesual penal. Partea speciala prezinta institutiile din Partea speciala a Codului de procedura penala in vigoare, fiind o continuare fireasca a celei intitulate Drept procesual penal. Partea generala, aparuta, de asemenea, la Editura Hamangiu.

Lucrarea cuprinde 5 titluri, urmarind structura codului. Astfel, sunt analizate:
– urmarirea penala;
– camera preliminara;
– judecata (in prima instanta, in caile de atac ordinare si in cele extraordinare, dispozitiile privind asigurarea unei practici judiciare unitare);
– procedurile speciale;
– executarea hotararilor penale.

La elaborarea acestei editii au fost avute in vedere modificarile si completarile aduse de Legea nr. 201/2023, Legea nr. 214/2023 si Legea nr. 217/2023, prin care au fost puse in acord dispozitiile legale cu cele statuate in numeroasele decizii ale Curtii Constitutionale de admitere a unor exceptii de neconstitutionalitate ce au vizat texte ale Codului de procedura penala. De asemenea, sunt prezentate deciziile completurilor specializate ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntate in analiza recursurilor in interesul legii si a sesizarilor pentru dezlegarea unor chestiuni de drept prin care se asigura interpretarea unitara a legii de procedura penala de catre instantele judecatoresti.
Comentariile teoretice sunt insotite de solutii din jurisprudenta nationala si a Curtii Europene a Drepturilor Omului, pentru a asigura o cat mai buna intelegere a institutiilor procesuale penale analizate.
Cursul Drept procesual penal. Partea speciala asigura cunostintele necesare atat studentilor si masteranzilor, cat si celor care participa la examene de admitere in profesie, de capacitate sau de definitivat ori celor care sustin promovarea in functie.”