Editura: „Procesul civil, in general, si procesul civil cu elemente de extraneitate, in special, se bazeaza pe existenta unei cooperari judiciare intre state, insa in cazul procesului civil european, cooperarea judiciara in materie civila urmareste realizarea obiectivului asumat de Uniunea Europeana privind mentinerea si dezvoltarea unui spatiu de libertate, securitate si justitie, care sa asigure dreptul de acces la justitie prin recunoasterea reciproca intre statele membre a hotararilor judiciare si extrajudiciare.
Regulile fundamentale care guverneaza procesul civil european sunt, in principal, regulile prevazute in dreptul intern al statelor membre, fiindca instanta forului aplica propriile norme procedurale, daca norma conflictuala nu dispune altfel sau daca normele de drept european reglementeaza diferit fata de normele din legislatia nationala. Existenta a doua sisteme juridice care functioneaza in mod autonom, fara a se ajunge la o contopire a lor, presupune trasaturi definitorii de natura sa asigure normelor juridice europene o aplicare prioritara si efectiva, statelor membre nefiindu-le recunoscuta vreo marja de apreciere asupra acestor reguli.
Lucrarea Procesul civil european reprezinta o analiza complexa si aprofundata a normelor ce alcatuiesc regimul juridic al procesului civil european, in care abordarea teoretica a notiunilor este intregita prin prezentarea jurisprudentei europene si nationale relevante.
Lucrarea este structurata in sapte capitole care urmaresc sa ofere o privire de ansamblu asupra procesului civil pe plan international si, cu precadere, pe plan european. Astfel, primul capitol este dedicat procesului civil international, punctandu-se cele mai importante aspecte cu privire la raportul juridic procesual in dreptul international si in cel privat european.
Cel de-al doilea capitol analizeaza principiile fundamentale ale procesului civil european, iar cel de-al treilea capitol abordeaza problema competentei jurisdictionale in dreptul international privat european, analizand subiecte precum competenta speciala in materie contractuala, competenta speciala in materie delictuala si cvasidelictuala, competenta in materia contractelor incheiate cu consumatorii.
Capitolele IV si V urmaresc prezentarea procedurilor speciale in dreptul european, respectiv a regimului juridic privind circulatia juridica a hotararilor judecatoresti in Uniunea Europeana. Ultimele doua capitole analizeaza notificarea sau comunicarea in statele membre a actelor judiciare si extrajudiciare in materie civila si comerciala, respectiv rolul Curtii de Justitie a Uniunii Europene in dialogul cu instantele nationale prin procedura preliminara.
Cartea Procesul civil european se adreseaza in special practicienilor dreptului, care se intalnesc adesea, in special in contextul actual al globalizarii si spatiului virtual, cu probleme privind concurenta unor norme juridice care apartin sistemelor de drept din state diferite, dar ea poate fi utila tuturor celor care doresc sa aprofundeze domeniul.”