Drept civil. Teoria generală a obligațiilor | Cristina Elisabeta Zamșa

Editorul: ”Daca Dreptul poate fi asemuit unui organism viu, atunci cu siguranta Teoria generala a obligatiilor reprezinta coloana vertebrala a acestui organism. Aceasta materie constituie, totodata, si o veritabila piatra de incercare pentru studentii la drept. Dupa actul juridic civil, cu care s-a intalnit in anul I, pentru studentul de anul II incepe poate cea mai frumoasa parte a calatoriei sale in lumea dreptului, adica studiul obligatiilor civile, a caror cunoastere si intelegere sunt esentiale pentru oricine doreste sa practice o profesie (orice profesie!) in domeniul juridic.

De aceea, pe langa audierea cursurilor si participarea la seminare, studentului ii este deosebit de util un manual, un ghid, un indrumar scris care sa-l calauzeasca in drumul sau catre descifrarea textelor de lege, a notiunilor si conceptelor specifice acestei materii.
Un astfel de manual isi propune sa fie lucrarea de fata, ce urmeaza indeaproape structura logica a Codului civil – Cartea a V-a. Despre obligatii, acoperind intreaga materie conform cerintelor din programele de studii ale facultatilor de drept.

Cadru didactic cu (deja) vasta experienta de predare la aceasta disciplina, atat in activitatile de seminar, cat si ca titular de curs, doamna Cristina Elisabeta Zamsa reuseste in aceasta carte sa sintetizeze si sa expuna mecanismele complexe ale teoriei generale a obligatiilor intr-o maniera limpede, clara si intr-un stil care pe cititorii mai vechi ii va duce cu gandul la stralucita lucrare a Profesorilor Constantin Statescu si Corneliu Birsan – Drept civil. Teoria generala a obligatiilor, de altfel, ilustrii inaintasi ai domniei sale la aceeasi catedra de Drept civil a Facultatii de Drept – Universitatea din Bucuresti.
Daca sunteti student, aveti in fata o carte care va poate ajuta sa intelegeti cu adevarat drept civil. Daca sunteti deja jurist, aveti in fata o carte pe care o sa va faca placere sa o cititi, caci va readuce aminte de ce iubiti dreptul civil.”

Din Cuprinsul lucrarii 

”Lucrarea este structurata in sapte titluri, care prezinta, pe rand, Notiunea de obligatie si clasificarea obligatiilor, Izvoarele obligatiilor, Efectele obligatiilor, Obligatiile complexe, Transmisiunea si transformarea obligatiilor, Modurile de stingere a obligatiilor si restituirea prestatiilor si, in final, Garantarea obligatiilor. 
In cadrul lucrarii sunt analizate in mod cuprinzator, insa de o maniera logica si coeziva, cele mai importante institutii ale materiei: contractul, ca principal izvor de obligatii, actul juridic unilateral, faptul juridic (licit si ilicit), plata si executarea silita a obligatiilor (in natura si prin echivalent), obligatiile plurale, cesiunea de creanta si de contract, subrogatia, preluarea datoriei, novatia, compensatia, confuziunea, darea in plata, remiterea de datorie, imposibilitatea fortuita de executare si restituirea prestatiilor, precum si garantiile personale si reale.”

Andrei Săvescu: “Cartea doamnei profesor Cristina Zamșa este un reper în peisajul juridic românesc contemporan. Are o limpezime care îmi amintește, cu căldură, de cursul de teoria generală a obligațiilor al profesorilor Stătescu și Bîrsan. Cursul Cristinei Zamșa, apărut la editura Hamagiu, se sprijină pe un aparat bibliografic foarte amplu, însă redactarea este minimalistă, clară și foarte șlefuită. Dacă aș fi student, aș învăța ușor obligațiile din această carte.