Sociologie juridică. Clarificări conceptuale și aplicații | Ramona Delia Popescu, Cosmin-Marian Văduva

Editorul: “Cine isi doreste sa inteleaga dreptul nu poate scapa de tensiunea nascuta dintre doua adevaruri indiscutabile, respectiv, pe de o parte, ca dreptul este un fenomen social cu trasaturi distincte de alte fenomene sociale, si, pe de alta parte, ca dreptul interactioneaza, in forme dintre cele mai complexe si variate, cu alte fenomene sociale. Ne-am propus in aceasta lucrare sa scoatem la iveala aceasta conditie duala a dreptului, de fenomen deopotriva autonom si aflat in interactiune cu celelalte fenomene sociale, in sensul cel mai larg al acestei expresii.

Acest manual serveste, in principal, interesele studentilor la nivel de licenta ai facultatilor de drept din Romania si este conceput ca un instrument la indemana viitorilor juristi pentru a intelege dreptul in context social. Aceasta nu inseamna, desigur, ca lucrarea nu este destinata si altor categorii de cititori. Orice student sau cercetator din domeniul stiintelor sociale face parte din publicul tinta al cartii.

Tinand cont de timpul alocat sociologiei juridice in curricula facultatilor de drept si, mai ales, de statutul ei de disciplina optionala, in procesul elaborarii acestui manual am avut mereu in minte aprecierea formulata de profesorul Lon Fuller, unul dintre cei mai importanti juristi americani ai secolului trecut: „bineinteles ca nu avem timp ca in trei ani sa facem dintr o persoana un jurist. Dar nu aceasta este sarcina noastra. Sarcina noastra este sa l situam pe student intr un proces de autoeducare si sa ii oferim notiunile fundamentale si modurile de gandire care ii vor permite sa extraga, mai tarziu, profit maxim din educatia sa in scoala experientei”.”