Autorul: “Ideea de a scrie lucrarea de fata s-a conturat pe parcursul ultimului an, cand am constatat ca acest fenomen este din ce in ce mai des intalnit, iar clientii care mi s-au adresat in vederea gasirii unei solutii pentru inapoierea copiilor din alt stat, fie nu aveau cunostinta de existenta mecanismului de inapoiere, fie nu stiau exact ce anume presupunea el.
Mai mult, existand o singura instanta specializata in acest domeniu, situata in Bucuresti, astfel de cauze sunt mai greu accesibile avocatilor din restul tarii, astfel incat sunt putini colegi care sa fie familiarizati cu astfel de procese.
Cu toate acestea, demararea procedurii de inapoiere are efecte si asupra proceselor nationale care ii privesc pe respectivii copii, indiferent de instanta unde se judeca.
Ca urmare, prezenta carte se adreseaza atat colegilor avocati din intreaga tara, cat si parintilor care se pot confrunta cu o astfel de situatie, dar ea poate fi utila oricarei persoane care are contact, chiar si tangential, cu acest subiect.
Lucrarea analizeaza conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o cerere de inapoiere, procedura de judecata si de punere in executare a unei solutii de inapoiere, precum si efectele pe care o astfel de procedura le are asupra proceselor nationale. Chiar daca procedura in sine nu este extrem de complicata, ea presupune o analiza a starii de fapt, pe de o parte, din perspectiva unor legislatii nationale diferite, iar pe de alta parte, din perspectiva Conventiei de la Haga din 1980 si a Regulamentului (CE) nr. 2201/2003, inca valabil. Deoarece acest Regulament va fi inlocuit in curand de Regulamentul (CE) nr. 1111/2019, am analizat subiectul si din perspectiva acestuia.
Pe langa partea teoretica, exista numeroase trimiteri la hotarari judecatoresti pronuntate in acest domeniu, de catre instantele nationale, dar si de catre CEDO si CJUE. Nu in ultimul rand, exista si o analiza a conditiilor de inapoiere din perspectiva explicatiilor cuprinse in Raportul Perez-Vera.”