Editorul: “Devenită în scurt timp o lucrare clasică în domeniu, Constituţia României comentată reprezintă un ghid indispensabil pentru înţelegerea fenomenelor constituţionale prin amploarea şi acurateţea analizelor.
Despre Ediţia 2
Ediţia 2 actualizează şi îmbogăţeşte informația prezentată publicului larg în prima ediție, din 2008, a comentariului pe articole al Constituției României. În 2019 se împlinesc 28 de ani de la intrarea în vigoare a legii fundamentale și 15 ani de la singura sa revizuire. Cartea nu celebrează momente marcante și nu face un bilanț aniversar, ci o simplă analiză a ce s-a întâmplat în timpul trecut de la adoptarea Constituției României, un comentariu al evoluțiilor normative, instituționale, jurisprudențiale și sociale determinate de acțiunea legii fundamentale.
Rod al colaborării unui colectiv de prestigiu, coordonat de profesorii Ioan Muraru şi Elena-Simina Tănăsescu, noua ediţie reprezintă un aport substanţial la domeniul dreptului constituţional, subsumând într-o abordare coerentă, sistematică şi cuprinzătoare elementele definitorii pentru înţelegerea constituţiei.
În contextul unor divergenţe majore în plan politic şi social, lucrarea constituie un reper esenţial care îndeplineşte sarcina de a explica şi clarifica aspectele de natură teoretică şi practică din domeniul dreptului constituţional.
Din cuprins
- caracterele statului
- instituţia cetăţeniei
- drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale
- teoria puterii şi a statului
- autoritățile publice
- economia și finanțele publice
- Curtea Constituţională
- integrarea euroatlantică
- revizuirea Constituției
Puncte forte
- comentarii bogate şi explicaţii pertinente pentru fiecare articol din Constituţia României
- numeroase referiri la deciziile Curţii Constituţionale pronunţate în materie
- abordări de drept comparat pentru a facilita înţelegerea instituţiilor interne cu indicarea corelaţiilor legislative
- ample referiri la jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului
- ample referinţe bibliografice
- index alfabetic.”