Școala Dreptului Organic. Vol. II | Valerius M. Ciucă, Septimiu Panainte, Codrin Macovei, Nicoleta Rodica Dominte, Codrin Codrea, Vlad Vieriu (coord.)

Editorul: ”Volumul „Scoala Dreptului Organic. Aplicatiile cercurilor Centrului Robertianum de Drept Privat al Facultatii de Drept, Universitatea Al.I. Cuza, Iasi” reprezinta o continuare a explorarilor realizate de catre membrii Scolii Dreptului Organic, redate deja intr-un prim volum aparut la Editura Junimea in anul 2007. Noile studii au fost prezentate in perioada noiembrie 2011 – mai 2017, initial in cadrul Cercului de hermeneutica juridica „Scoala dreptului organic”, apoi in cadrul Centrului Robertianum de Drept Privat al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi (nascut in octombrie 2012 si botezat astfel pentru a cinsti memoria juristului cu valente europene, Robert Schuman, si mesajul sau umanist, unificator), care va ingloba Cercul de hermeneutica juridica „Scoala dreptului organic”, Atelierul de creatii intelectuale „Insignis, scientia & ars” si Cercul de Drept civil european „Dimitrie Alexandresco”. Aceste incursiuni abordeaza teme dintre cele mai diverse, de la cele din aria dreptului civil, dreptului familiei, drepturilor omului, la cele din aria dreptului proprietatii intelectuale, dreptului procesual civil si dreptului notarial.

Precum s-a precizat in cuvantul-inainte al prezentului volum, plasat in doua momente temporale diferite, respectiv in anul 2015 si la trei ani de la acest moment, realizand o anamneza a evolutiei de pana la acel punct a centrului, „Ideea Centrului Robertianum s-a nascut din alta necesitate, si anume din aceea a realizarii unei «simfonii» mai cuprinzatoare, astfel incat disciplinele juridice cu care sunt obisnuiti discipolii nostri sa fie mai explicit reliefate. Cei trei «triumviri» s-au despartit amiabil, cu «binecuvantarea» Consiliului Profesoral (fata de care ne exprimam si acum gratitudinea), s-au asezat apoi, ca-ntr-o buna «viviparitate», in «crisalide» noi, consacrate dreptului civil european, dreptului social european si hermeneuticii juridice organice, la care, ulterior, am inregistrat o a patra «crisalida», pe aceea dedicata creativitatii simbolice la intersectia cu dreptul, «Atelierul de Creatii Intelectuale – Insignis, Scientia & Ars», sub plina de devotiune «bagheta» a doamnei Profesor Nicoleta Dominte. Dupa metamorfoza, Nimfeumul, odata deschis, a permis «zborul» liber al multor idei juridice bine receptate de catre pasionatii invatacei”.

Cu alte cuvinte, compilatia actuala de studii inclusa in „Scoala Dreptului Organic. Aplicatiile cercurilor Centrului Robertianum de Drept Privat al Facultatii de Drept, Universitatea Al.I. Cuza, Iasi” se adreseaza tuturor celor „setosi de bun spirit european si de apa curata, lustrala a tuturor muzelor”, tuturor celor cu spirit „cercetator”.”