Editorul: “Desi in ultimul deceniu piata juridica pare a fi interesata mai ales de coduri comentate cu jurisprudenta si de fise sintetice ale materiei, nu poate fi niciodata negat rolul important pe care il poate avea un curs complet, care sa explice succesiv institutiile dreptului procesual civil si sa le integreze, un astfel de instrument fiind esential in aprofundarea materiei.
Drept procesual civil – Caile de atac. Procedura necontencioasa judiciara. Proceduri speciale face parte dintr-un proiect mai amplu – care vizeaza un curs complet de Drept procesual civil – initiat de prof. univ. dr. Gabriel Boroi, alaturi de autoare si de lector univ. dr. Mirela Stancu, in anul 2013, si la care au lucrat impreuna pana in septembrie 2015, cand ratiuni de ordin personal, de natura didactica, au condus la separarea proiectului comun in lucrari distincte. Datorita faptului ca timp de un an si jumatate autorii au lucrat impreuna, o parte importanta din criticile, solutiile si argumentele oferite sunt comune, astfel incat se vor regasi intocmai si in aceasta lucrare, ca si in cele care vor urma in completarea cursului integral de Drept procesual civil (Drept procesual civil. Partea generala. Judecata in prima instanta si Drept procesual civil. Executarea silita), existand, deopotriva, si puncte de vedere diferite, insa temeinic argumentate, cu privire la anumite aspecte.
Drept procesual civil – Caile de atac. Procedura necontencioasa judiciara. Proceduri speciale este actualizat in acord atat cu ultimele modificari aduse Codului de procedura civila si a altor legi speciale, Regulamentului de Ordine Interioara al Instantelor Judecatoresti, cat si cu deciziile Curtii Constitutionale, ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie (recursuri in interesul legii si dezlegarea unor chestiuni de drept), decizii ale Curtii Europene a Drepturilor Omului si ale Curtii Europene de Justitie. De utilitate sunt si trimiterile si comentariile unor regulamente europene in legatura directa cu unele institutii de drept procesual civil.
Un atu al acestui curs de Drept procesual civil, fata de alte cursuri in materie, il reprezinta structura sa. Conceput pe doua niveluri de accesibilitate, acesta se adreseaza atat studentilor si celor care doresc sa-si pregateasca examenele pentru accederea in profesiile juridice, cat si practicienilor dreptului, cu totii putand regasi dezvoltarile care intereseaza atat latura teoretica, cat si practica a institutiilor si problemelor de drept procesual civil, intr-un format usor accesibil. In acest sens, am diferentiat prin dimensiunea fontului textul cursului de baza, esential celui care invata sau cerceteaza sistemul, in raport cu textul care se adreseaza in special practicianului dreptului (fie el magistrat, avocat, consilier juridic, executor judecatoresc sau notar), din dorinta de a raspunde tuturor necesitatilor si de a crea un element de noutate, distinctiv, menit sa usureze atat invatarea, cat si cercetarea.”