Editorul: ”Punerea in aplicare a noului Cod civil, inspirat din reglementarile mai recente ale unor tari avansate, a adus unele schimbari si in materia dreptului de mostenire. Cunoasterea acestor modificari si intelegerea sensului exact al noilor reglementari in materie prezinta interes atat pentru studentii facultatilor de drept, cat si pentru cercetatori ori practicienii dreptului.
De aceea, lucrarea de fata se adreseaza, in primul rand, studentilor acestor facultati, dar si practicienilor dreptului, oferindu-le explicatii si solutii clare si convingatoare. Astfel, sunt analizate si tratate toate aspectele importante ale dreptului de mostenire: notiune, conditiile cerute pentru a putea mosteni, reprezentarea succesorala, probleme legate de nedemnitatea succesorala, testamentul, rezerva succesorala, dreptul de optiune succesorala, raportul donatiilor si partajul de ascendent.
Pentru a sublinia elementele de noutate, prezentarea institutiilor a fost facuta prin compararea dispozitiilor anterioare cu cele ale noului Cod, iar comentariile si opiniile autorului sunt insotite de numeroase note si trimiteri la literatura de specialitate si practica judecatoreasca.”