Editorul: ”Lucrarea de fata expune, rezumativ, in jur de 400 de hotarari judecatoresti din domeniul achizitiilor publice, unele pronuntate inclusiv in cursul anului 2017, scotand in evidenta modul in care instantele interpreteaza si aplica dispozitiile cadrului legal specific. Astfel, sunt valorificate acele solutii de caz pe care autorul le-a identificat ca fiind cele mai utile si de interes pentru specialistii preocupati de intelegerea si depasirea vastei problematici a materiei achizitiilor publice, stiut fiind ca hotararile instantelor trebuie cunoscute nu numai pentru a fi puse in aplicare, ci si pentru a se evita viitoare litigii, iar atunci cand se intampla ca ele sa apara, hotararile anterioare pot reprezenta puncte de reper si stabilitate juridica, in sensul ca lucrul judecat la un anumit moment sa fie judecat la fel si in viitor. „Faptul ca acelasi sistem de justitie, care utilizeaza aceleasi instrumente juridice, poate pronunta hotarari foarte diferite in cauze similare genereaza incertitudine si poate da nastere chiar la suspiciuni de coruptie”, se arata in Raportul tehnic care insoteste Raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare, dat publicitatii la inceputul anului.
Avand in vedere ca ne aflam inca in etapa de trecere de la vechea la noua reglementare, in cuprinsul volumului VI au fost sintetizate decizii ale tuturor curtilor de apel, precum si ale altor instante cu competenta in domeniu, pronuntate atat sub imperiul Legii nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac, dar si in temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006, care isi pastreaza puterea edificatoare si in prezent.
Aproape toate hotararile sunt insotite de comentarii explicative sau de referinte (care au asociate scurte descrieri), prin intermediul carora cititorul are posibilitatea sa cunoasca punctual atat opiniile autorului, cat si evolutia si orientarea divergenta sau convergenta a practicii judiciare documentate.
Cartea se adreseaza unui spectru larg de cititori, juristi sau nejuristi, din cadrul autoritatilor contractante, operatorilor economici, institutiilor cu atributii de control etc., interesati de cunoasterea solutiilor instantelor in domeniul achizitiilor publice.”