Editorul: ”Monografia „Functionarul public si raspunderea penala in noul Cod penal si in legile speciale”, care se bazeaza pe o vasta documentare oferita lectorului avizat, dar si studentilor Facultatilor de Drept, este conceputa ca un instrument de lucru principal, cat si auxiliar disciplinelor juridice si activitatilor practice, prezentandu-se sub forma a trei parti, fiecare avand un rol determinant si relevant, plasat in structura sa.
Schimbarile care au avut loc in ultima perioada in legislatia romaneasca impun unele reconsiderari teoretice si practice, context in care fiecare parte a lucrarii si toate la un loc prezinta concepte si institutii juridice specifice materiei analizate.
In prima parte sunt analizate concepte precum functie, functie publica, serviciu public, functionar public in acceptiunea Statutului functionarilor publici, functionar public in sensul Codului penal, sunt prezentate categoriile de functionari publici, institutia infractiunii, care sta la baza raspunderii penale, si sunt evidentiate particularitatile pe care functionarul public le prezinta in eventualitatea savarsirii unor infractiuni in legatura cu exercitarea unei functii publice. In partea a II-a sunt examinate infractiunile prevazute in Codul penal in care functionarul public este subiect activ.
Fara a da prioritate vreuneia dintre cele trei parti ale lucrarii, nu putem sa nu semnalam existenta unei cercetari profunde, documentate si interesante, intreprinsa predilect in partea a III-a, unde sunt exprimate temerar, dar constient de emulatia ce se poate crea, puncte de vedere personale, argumentate si in consonanta cu doctrina, jurisprudenta instantei supreme, deciziile Curtii Constitutionale si Conventia penala privind coruptia adoptata la Strasbourg la data de 27 ianuarie 1999, toate acestea pornindu-se de la necesitatea de a se urma cu prioritate o politica penala legala, prin care sa se protejeze societatea romaneasca impotriva fenomenului coruptiei active sau pasive, din sectorul public sau privat.
Elementul inedit al abordarii realiste si sistemice a coruptiei – in monografia de fata -, fenomen privit ca o amenintare pentru democratie si un pericol pentru stabilitatea institutiilor si a bazelor moralei romanesti, il constituie cercetarea documentata, ampla si argumentata a celor 29 de Statute speciale ale functiei publice, reglementate prin diverse acte normative, demers ce credem ca va contribui la o sensibilizare mai accentuata si mai implicata a interesului cititorului, fata de sensibila si generatoarea de grave consecinte juridice a problemei de drept privind incidenta dispozitiilor art. 175 C. pen.”