Devoluțiunea legală și testamentară a moștenirii | Ioana Nicolae

Devolutiunea legala si testamentara a mostenirii - Ioana NicolaeEditorul: ”Odata cu intrarea in vigoare a Codului Civil, la 1 octombrie 2011, s-au putut observa schimbari importante la nivelul institutiilor de drept civil si, in particular, la nivelul institutiilor privind succesiunea legala si succesiunea testamentara.

Prezentul volum reliefeaza intr-un mod usor de urmarit si de inteles toate modificarile majore si noutatile intervenite in Codul Civil, atat in materia mostenirii legale, cat si in materia mostenirii testamentare. Adresandu-se in principal studentilor, acesta marcheaza, in scopul intelegerii evolutiei institutiilor, aspectele inovatoare aduse de normele succesorale actuale, prin comparatie cu cele anterioare. Aceasta comparatie este insotita de explicatii ale notiunilor specifice materiei, de opinii doctrinare, precum si de solutii practice adoptate de instantele nationale.

Devolutiunea succesorala este analizata sub toate aspectele, incepand cu elemente privind deschiderea mostenirii, conditii generale ale dreptului de a mosteni, principii generale ale devolutiunii legale si continuand cu analiza detaliata a drepturilor succesorale ale rudelor defunctului, drepturilor sotului supravietuitor, formelor testamentului, limitelor de dispozitie asupra mostenirii etc.

De remarcat ca, desi lucrarea este conceputa in principal pentru uzul studentilor, aceasta poate fi un instrument extrem de util si pentru practicieni, fiind imbogatita cu numeroase exemple concrete, ce ofera un ajutor real in rezolvarea oricarei situatii ivite in practica.”