Spălarea banilor. Elemente de teorie și practică judiciară. Ed. 2 | Remus Jurj-Tudoran, Dan Drosu Şaguna

13505_7123_prd.jpgEditorul: ”Fenomenul spălării banilor, din punct de vedere juridic, este foarte puţin cercetat în ştiinţa penală românească. Lucrarea este axată mai mult pe aspecte practice, de investigare a infracţiunii de spălare a banilor din punct de vedere al procurorului, iar în baza acesteia pot fi create noi posibilităţi pentru aplicarea şi folosirea reală a datelor ştiinţifice, în scopul eficientizării metodelor folosite de autorităţi. Se urmăreşte evoluţia legislaţiei naţionale raportată la evoluţia legislaţiei internaţionale şi europene şi la practica Curții Europene a Drepturilor Omului, punându-se accent pe interpretarea legislaţiei în practica judiciară referitoare la sancţionarea autonomă a infracţiunii de spălare a banilor şi la confiscarea extinsă ca mijloc de aplicare a principiului potrivit căruia criminalitatea nu aduce venituri.

Despre ediţia 2
Ediţia 2 aduce numeroase elemente noi, unele de mare complexitate. Sunt prezentate soluţiile jurisprudenţiale pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (hotărâri preliminare pentru dezlegarea unor probleme de drept sau recursuri în interesul legii) sau de Curtea Constituţională, precum şi jurisprudenţa recentă a instanţelor naţionale. De asemenea, lucrarea analizează detaliat aspecte de noutate în cadrul reglementărilor europene (Directiva 2015/849/UE, Directiva 2014/42/UE), dar şi implicaţiile apariţiei monedei Bitcoin.

Din cuprins
– evoluţia legislaţiei României în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor
– domeniul de aplicare al infracţiunii de spălare a banilor
– achiziţionarea de obiecte de lux şi/sau de bunuri imobiliare
– investigarea financiară a faptelor de spălare de bani de către unităţile financiare de informaţii
– sechestrarea şi confiscarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni
– efectul spălării banilor asupra sectorului real (sectorului de producţie a bunurilor şi serviciilor)

Puncte forte
– pronunţat caracter practic
– abordare interdisciplinară
– se urmăreşte evoluţia legislaţiei naţionale raportată la evoluţia legislaţiei internaţionale şi europene şi la practica CEDO
– ample referinţe bibliografice
– index alfabetic.”