Editorul: ”Cu un conţinut alternativ (note de curs, explicaţii teoretice, comentarii legislative şi jurisprudenţiale etc.) şi utilizând metode conjugate, această lucrare a fost concepută, în zilele de început ale unui nou sistem procesual penal, ca un manual de procedură penală.
Asimilarea şi aplicarea noilor reguli procedurale în materie penală reclamă, pe lângă exigenţele ce ţin de buna funcţionare a activităţii judiciare cotidiene, şi existenţa unor instrumente auxiliare adecvate.
De ce este necesară lucrarea
Excesul de reglementare ce pare a caracteriza noua lege de procedură (definiţii legale, norme explicative, enumerări exhaustive) nu este în măsură să acopere, prin el însuşi, această nevoie. Lucrarea tinde să compenseze deficitul informaţional şi să faciliteze înţelegerea unor mecanisme procesuale care, în mod deliberat, au fost concepute în forme care nu mai corespund abordării tradiţionale în materie.
Indiferent că sunt convergente sau divergente cu alte puncte de vedere exprimate până în prezent, aprecierile, propunerile şi soluţiile autorului sunt prezentate într-o manieră clară, concisă şi argumentată, şi, cel mai important, sunt asumate. De altfel, nimic nu este mai periculos pentru nou sistem procesual, aparent eliberat de constrângeri sau prejudecăţi doctrinare şi jurisprudenţiale, decât un monopol al opiniilor.
Acest nou sistem procesual îşi poate dovedi eficienţa judiciară doar dacă îşi câştigă, prin el însuşi, echilibrul.
Din cuprins
– analiza articolelor din noul Cod de procedură penală
– explicaţii teoretice, comentarii privind procesul penal şi legea penală
– participanţii la procesul penal
– acţiunile în procesul penal
– competenţa în materie penală
– probele, mijloacele de probă şi procedeele probatorii
– măsurile procesuale
– urmărirea penală
– camera preliminară
– judecata în primă instanţă
– judecata în căi de atac şi în căi de asigurare a unei practici judiciare unitare
– executarea hotărârilor penale
– explicarea clară şi concisă a informaţiilor din sfera procesual penală (Partea generală şi Partea specială)
– structură bine stabilită: definiţii, trăsături şi principii, consideraţii generale
– Decizia Curţii Constituţionale nr. 641 din 11 noiembrie 2014.
Puncte forte
– abordarea generală, sistematizarea şi succesiunea analizei consacrate prin ceea ce poate fi identificat doctrinar ca fiind stilul catedrei de la Bucureşti de procedură penală
– bibliografia consultată este indicată pe larg la sfârşitul cărţii
– conţinut alternativ (note de curs, explicaţii teoretice, comentarii legislative şi jurisprudenţiale etc.)
– facilitează înţelegerea unor mecanisme procesuale care, în mod deliberat, au fost concepute în forme care nu mai corespund abordării tradiţionale în materie.”